Österlen

Nya bilder kommer fram i Kiviksgraven

1:21 min

I veckan genomförs den första grundliga kartläggningen av hällristningarna i Kiviksgraven och förhoppningar är att kunna bekräfta de teorier som finns om bronsålderslämningen. 

Hällristningsexperterna Andreas Toreld och Tommy Andersson är på plats från söndagen och de har redan hittat tecken på tidigare oupptäckta bilder.

- Vi vet att det kommer bli en hel del nytt. Inom hällristningsvärlden är det sensationellt. Detta är ju på något sätt det finaste hällristningsmonumentet vi har i Sverige, säger Tommy Andersson.

Tommy Andersson lyser med ficklampa på hällen från alla möjliga vinklar. Samtidigt fyller kollegan Andreas Toreld i ristningarna med kritpulver.

- Vi jobbar med så många tekniker som möjligt samtidigt. Vi gör dels ett frottage, sen jämför vi det med att titta väldigt noga på originalytan i olika ljus. Vi ligger också med förstoringsglas för att se de enskilda knackmärkena, berättar Andreas Toreld.

Senast hällarna från den över 3 000 år gamla graven studerades var på 1940-talet. Medan arbetet fortgår ser man tydligt skillnader i bilderna jämfört med den röda färg som fyllts i sedan tidigare.

- Det är särskilt en sten här som vi har hittat väldigt mycket nytt på, som aldrig har varit synligt innan, säger Andreas Toreld.

- Vi tror att det kommer ha stor betydelse för forskningen om de tänkta gravritualerna här som har pågått under bronsåldern.

De båda arkeologerna har sammanlagt 40 års erfarenhet av hällristningar och att få kartlägga Kiviksgraven är något av ett drömprojekt.

- Det kittlar i magen på en att veta att det satt någon här för 3 000 år sedan och högg in detta för att vi i dag ska kunna se det. Det är verkligen direktkommunikation med forntiden, säger Tommy Andersson.