Val 2014

Infekterad valstrid mellan moderater i Bengtsfors

1:53 min

Efter många år i skuggan – efter att ha blivit avsatt som moderat riksdagsman dömd för bedrägeri – har Stig Bertilsson (M) en god chans att få ett förtroendeuppdrag igen. Men inte utan konkurrens.

Om Moderaterna i Bengtsfors skulle bli lika stora som i förra valet blir det helt nya personer som kommer att representera partiet i kommunen de närmsta åren. "En helt ny besättning" som Stig Bertilsson beskriver det.

För när Bertilsson kastade sig in i politiken igen så har han som ordförande samlat ihop helt nya personer i toppen på partiet, en del utan tidigare erfarenhet från kommunpolitiken.

Till nomineringsmötet i vintras hade Bertilsson lyckats samla många nya anhängare som gick helt på hans linje.

En person som var med på mötet beskriver det som en kupp där de som representerar Moderaterna i kommunfullmäktige och kommunstyrelse i dag blev bortröstade.

De finns visserligen med på valsedeln, men betydligt längre ner. Therese Karlsson var ordförande innan Bertilsson och sitter i kommunstyrelsen i dag. Hon återfinns först på 14:e plats på valsedeln.

Therese Karlsson driver nu en personvalskampanj för att försöka vara kvar i Bengtsforspolitiken.

– Att folk kan kryssa och så ser jag som en möjlighet i alla fall så jag får ju försöka att nyttja den möjligheten och så får vi se hur långt det går, säger Therese Karlsson till P4 Väst.

Stig Bertilsson vill endast kommenterar detta med att: "Det finns ju någon som inte accepterar sin nya roll."

Therese Karlsson sticker inte under stol med att hon känner sig utmanövrerad av Stig Bertilsson, men vill inte utveckla det vidare.

Men hon säger att Bengtsfors är en liten kommun och spelet bakom kulisserna nog kommer att bli känt så småningom.

– Ja, det är klart att det gör och mun mot mun-metoden i en så här liten kommun den kan vara ganska avgörande och effektiv, säger Therese Karlsson.