Alliansen: Tyngd på skola och jobb i vårt valmanifest

1:34 min

Fler karriärtjänster för lärare, kortare väntetider i cancervården, en supermiljöbilspremie och skärpta straff för grova våldsbrott. Det är några av löftena i den borgerliga alliansens valmanifest, som presenterades tidigare i dag.

På presskonferensen lyfte statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt bland annat fram hur viktigt det är med ordning och reda i ekonomin.

– Vi presenterar ett valmanifest i ett läge där ju svensk ekonomi är urstark, där vi har haft väldigt goda år, trots finanskris och lågkonjunktur, hållit ihop Sverige och visat upp en väldigt stark situation när det gäller konkurrenskraft, offentliga finanser, sjunkande skulder. Och vi gör det i fond av ett Europa, där många fortfarande krishanterar.

Med knappt två veckor kvar till valet har de borgerliga regeringspartierna i dag presenterat sitt gemensamma valmanifest.

Alliansen lovar att det inte ska bli några skattehöjningar på arbete eller på företag under nästa mandatperiod, och inga ofinaniserade skattesänkningar.

Tyngdpunkten i valmanifestet ligger på skola och jobb, enligt partiledarna. De flesta löften är kända sedan tidigare, men ett nytt besked i dag är att

Alliansen vill avsätta 400 miljoner kronor per år för att minska barngrupperna i förskolan och på fritids. Så här säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund är nöjd över.

– Det här är viktigt för varje enskilt barn, att det blir sett, att föräldrarna vet att det är en hög kvalitet på barnomsorgen, och just när det gäller fritids har barngrupperna i dag en storlek på över 40 barn per grupp, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Precis som Folkpartiledaren Jan Björklund och Centerpartiets dito, Annie Lööf, tycker Hägglund att de har fått gehör för sina hjärtefrågor i förhandlingarna om valmanifestet.

– Jag har fått igenom alla mina skarpa vallöften från Centerpartiets sida, med miljöbilspaket, kraftiga regelförenklingar för företagen, sänkta kostnader för att anställa unga och fokus på maten. Jag är väldigt nöjd i dag, säger Annie Lööf.