Fler skadade cyklister än bilister i Sverige

1:24 min

Cyklister som skadar sig i trafiken orsakar numera mer jobb för landets sjukhus än skadade bilister. Av de som skadades svårt i trafiken förra året var nästan hälften cyklister.

– Det är lite laglöst land och så känner folk som cyklar frihet, men tyvärr visar sig den friheten i olycksstatistiken, säger Thomas Åsenlöf som är cykelpolis.

Det är större risk att skada sig allvarligt i trafiken om du cyklar jämfört med att köra bil. För av dom som skadas i trafiken utgör cyklisterna en allt högre andel, förra året utgjorde cyklisterna 45 procent, visar siffror från Transportstyrelsen.

– Av de svåraste är det skallskador, men stor andel har med axelskador att göra. 80 procent är kopplade till arm och ben och den största kroppsdelen som inte blir bra är axeln, säger Maria Krafft, forskare på Folksam.

Att fler cyklister skadas hänger ihop med det ökande intresset för att cykla. Men cyklisten Johan Ranner från Stockholm som cyklar ett par hundra mil varje år menar att inte tillräckligt mycket gjorts för att anpassa städerna till att allt fler cyklar.

– Vi måste bygga om infrastrukturen så det anpassas till cyklismen det är ungefär som när det byggdes rondeller för bilar. Vi måste bredda cykelvägar, säger Johan Ranner.