Polisen kritiserar RFSL:s sexköpsguide

1:26 min

UPPDATERAD På RFSL:s hemsida finns en guide för säkert sexköp. Nu kommer polisen med kritik och menar att guiden uppmanar till brott.

– Även om man är sexköpare har man rätt till att få information om säkrare sex och hur man skyddar sig från ohälsa, säger Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSL.

Hon menar att det är bra att guiden finns och att syftet är att förhindra HIV-spridning och andra könssjukdomar.

Att köpa sex i Sverige är olagligt, men trots det har alltså RFSL skrivit en guide för sexköp på ett säkrare sätt. Det är ett dokument på fyra sidor, där förbundet först skriver att det är förbjudet att ge ersättning för sex enligt svensk lagstiftning. Sedan följer olika tips för den som ändå har tänkt köpa sex: att man bland annat ska komma överens med sexsäljaren i förväg om pris, vilka tjänster som tillhandahålls och längden på mötet.

– Det är konstigt att man går ut och uppmanar folk till att begå brott, man begår ju brott när man köper sex, säger Marie Näslund som jobbar som polisinspektör på människohandelsenheten vid Stockholmspolisen.

Hon tycker att det är problematiskt att guiden finns. Hon menar att polisen inte tror på att det finns någon frivillig prostitution och att RFSL uppmanar människor till att bryta mot lagen.

Fotnot: I tidigare artikelversion fanns ett fel i Marie Näslunds andra citat - det stod att man begår brott när man säljer sex. Det skulle stå köper sex. Citatet är nu rättat.