VAL 2014

Moderaterna stal känd discohit till valreklam

1:58 min

Moderaterna i Sundsvall har otillåtet använt kända disco-hiten "We are family" i sin radioreklam. För att få använda låten i reklam krävs godkännande från upphovsmännen och de två förlag som äger rättigheterna. Men moderaterna har vare sig betalat för rättigheterna eller frågat om lov.

Vad tänker du om att moderaterna använt en känd låt utan tillstånd?

– Det är ett missförstånd som uppstått, säger Mikael Gäfvert, ordförande för Moderaterna i Sundsvall.

Hur då?

– Ett missförstånd är ett missförstånd.

Trodde ni att ni fick använda låten i reklamen?

– Ett missförstånd är ett missförstånd. Blir det ett missförstånd kan man inte tolka det på annat sätt.

Mikael Gäfvert vill inte förklara närmare hur det uppstått.

– Orsaken är ett missförstånd och det är alltid ett missförstånd.

Vad det skulle ha kostat att köpa rättigheterna till radioreklam kan ingen av förlagen berätta för P4 Västernorrland. Men det verkar som att det skulle ha blivit dyrt, för en representant för ett av förlagen säger: Jag skulle aldrig rekommendera ett lokalt parti att köpa rättigheterna till en sådan känd låt.

För att få använda låten till reklam hade Moderaterna även behövt ett okej från upphovsmännen i USA och det är ofta upphovsmännen säger nej till reklam när den är politisk, enligt ett av förlagen P4 Västernorrland pratat med.

Efter att P4 Västernorrland uppmärksammat förlagen på att Moderaterna använder låten har de nu tagit kontakt med Mikael Gäfvert, som stoppat reklamen. Vilka kostnader det här kan innebära för partiet är oklart.