Estlands president kräver att landet får Natobas

1:44 min

För att möta hot från Ryssland bör försvarsalliansen Nato inrätta en permanent militärbas i Estland, säger den estniske presidenten, Toomas Hendrik Ilves, till Ekot i kväll. Ilves kommer föra fram kravet i morgon när han träffar sin amerikanske kollega Barack Obama.

-- Vi kan inte ha ett tvåskiktat Nato, säger president Ilves.

Han syftar på en överenskommelse från 1997 då Nato lovade Ryssland att inte placera kärnvapen i Estland och andra länder som då blev Natomedlemmar. I praktiken har det setts som ett stopp för permanenta baser i nyare natoländer.

När Ekot under tisdagen framför uppgifterna för den estniske presidenten säger han att överenskommelsen om permanenta baser enbart gäller om säkerhetsläget är så som man då, för 17 år sedan, kunde föreställa sig.

– Ingen kunde då föreställa sig invasion, annektering eller något annat av det vi ser i dag. Så jag anser att det argumentet är både intellektuellt och juridiskt enfaldigt, säger den Toomas Hendrik Ilves, till Ekot.

Ilves har under tisdagen genomfört ett statsbesök i Oslo, men nu ska han hem till Tallinn för att i morgon bitti ta emot presidentkollegan Barack Obama hemma i Estlands huvudstad.

President Ilves kommer då föra fram sitt krav om en ökad Natonärvaro i Baltikum. Frågan lär säkert komma upp även under Natos toppmöte senare den här veckan.

Men det finns ett tydligt motstånd. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade för två veckor sedan nej till permanenta Natobaser i Baltikum. Det skulle innebära brott mot avtalet med Ryssland, enligt Merkel.