20 år gamla brev når sina avsändare

5:10 min

20 000 personer skrev ett brev till sig själva och lade det på lådan. Först nu, 20 år senare, kan de sprätta kuvertet.

– Jag hade glömt bort brevet. Men det jag hoppades på då har ju slagit in, säger Mattias Österman.

Det var Posten som i en kampanj sommaren 1994 uppmanade unga människor att skicka brev till sitt framtida jag. Så många som 20 000 nappade.

Hela brevhögen har legat magasinerad hos Postmuseum som i höst skickar breven till aktuell adress. Omkring 700 avsändare gav museet tillåtelse att läsa breven först och använda dem i en kommande utställning.

– När jag öppnade de första breven fick jag gåshud. Man kommer så nära helt okända människor, berättar utställningsproducenten Vivi Nybom.

"1994 var jag 18 år, ung, hungrig, lycklig, nyfiken", skrev Vallentunabon Mattias Österman och konstaterar bland annat att Carl Bildt är statsminister ("blev han landsfader?"), att Sydafrika är fritt, att en starköl kostar 35 kronor och att han är "urfrälst på Queen".

– Det är jag fortfarande, skrattar Mattias.

Många har naturligtvis skrivit om det svenska bronset i fotbolls-VM, den fina sommaren och kärleken.

– Men det märks också att breven skrivits i en period av ekonomisk nedgång. Många undrar om de ska få jobb, säger Vivi Nybom. 

Breven skulle vara postade den 20:e september, åtta dagar innan Estonia sjönk och tog med sig 852 människor i djupet. I magasinet fann Postmuseum ett försenat brev från en sexårig flicka som tecknat katastrofen.

– Jag blev förvånad över att jag tänkte så mycket på den, hur det känns att drunkna och vad som händer när man dör. Olyckan påverkade mig mycket då, och nu som vuxen känner jag ett starkt obehag för djupa vatten, säger Tinnie Hellqvist, Stockholm.

Både hon och Mattias Österman sätter stort värde på sina respektive brev från 1994.

– Det påminner om att jag upprätthållit avtalet med mig själv: att vara lycklig, säger Mattias.

Utställning "Brev till mig själv" öppnar den 5 november på Postmuseum i Stockholm och baseras på ett urval av de brev som företrädesvis unga människor skrev till sig själva sommaren 1994.