Byskolor debatterades när P4 Gävleborg kom till Ockelbo

1:53 min

Nedläggningar av byskolor var ett av ämnena som debatterades av Ockelbopolitikerna i går då P4 Gävleborgs valturné besökte kommunen.

Inte minst eftersom tre stycken byskolor har lagts ner i kommunen, ett beslut som moderaten Anders Nordlander ställde sig bakom.

– Tanken med att lägga ner byskolorna, grundtanken är ju att ge barnen en bättre grund i livet, säger moderaten Anders Nordlander.

Beslutet att lägga ner byskolor i Ockelbo kommun försvarades i går av några av kommunpolitikerna. Bland annat så pekade man på att kommunen tappat en mängd elever de senaste åren och att beslutet även skulle underlätta för lärarna.

Att lägga ner några av kommunens byskolorna var dock inget lätt beslut att ta menar kommunalrådet och socialdemokraten Magnus Jonsson.

– Det här har naturligtvis varit ett tufft beslut. Det som är viktigt att tala om nu är att förskolan och fritids är kvar ute i byarna, säger Magnus Jonsson.

 Joel Strömner från Sverigedemokraterna tyckte dock inte att det var någon bra idé att lägga ner byskolorna i Ockelbo.

– Vi inom SD motsatte oss den här nedläggningen av byskolorna. Just att man lägger ner byskolorna leder också till befolkningsminskningen, säger han.

Något som fick Magnus Jonsson att replikera.

–  Hur tänker Sverigedemokraterna i Ockelbo kommun finansiera det du säger om att ha byskolorna kvar?

– Det är ett svårt beslut och jag har inte suttit inne tidigare så jag har inte kunnat lägga en budget för det. Nu är det fattat att byskolorna är nedlagda och jag förstår även det beslutet, säger Joel Strömner.