Myggtrötta Dejebor demonstrerar mot flata kommuninsatser

4:27 min

Myggen i Deje har även i sommar varit en riktig plåga och nu vill de drabbade Dejeborna visa att de har fått nog. Idag torsdag, klockan 14.00, demonstrerar de för att visa sitt missnöje med kommunens bekämpningsinsatser, som de menar har varit verkningslösa.

– Att hålla på med slyröjning, betande kossor och gasolfällor är inte myggbekämpning. Vi har så mycket mygg i Deje att det här är bortkastade pengar, säger Dejebon Mikaela Fallgren, som inte ger mycket för kommunens myggbekämpningsinsatser så här långt.

– Det känns inte som att kommunen tar oss på allvar, med tanke på att den inte har bekämpat problemet.

Framför allt så är det barnens situation som har fått Mikaela Fallgren att ta hjälp av Villaägarnas riksförbund och anordna dagens demonstration i Forshaga. Några somrar i en vuxen människas liv är kanske inte så mycket, menar hon. Men för ett barn blir det en hel barndoms somrar som måste tillbringas inomhus.

– Min son sov med ena armen ovanför täcket i somras. Han hade 36 myggbett på den armen när han vaknade. Det ska inte behöva vara så här. Det måste få ett slut nångång.

Forshaga kommun kommer att fortsätta med samma typ av myggbekämpning även nästa år som den använt sig av i år. Och även 2015 ansöka om helikopterbekämpning. Den blev aldrig av den här sommaren, för tillståndet kom för sent och mygglarverna var redan kläckta.

Dessutom kommer kommunen tillsammans med länsstyrelsen att åter igen ansöka om pengar som ska gå till att anställa en koordinator som ska ta det övergripande ansvaret för problemet med översvämningsmyggen i hela Klarälvsdalen. Och hoppas på bifall den här gången.

Hoppas, det kan man ju säga att Mikaela Fallgren också gör.

– Folk vill inte komma och hälsa på oss när det är som värst i Deje, utan vi får helt enkelt sitta ensamma hemma. Det känns som att man är utfryst.