Sven Hirdman

Kritik mot att Sverige närmar sig Nato

3:23 min

Allt tyder på att Sverige kommer få en ny status i sin relation med Nato. Det är resultatet av en politik som man bedrivit i nästan två decennier och som inte gynnar Sverige, tycker Sven Hirdman, tidigare bland annat ambassadör och statssekreterare i försvarsdepartementet.

– Jag tycker att man kanske har gått för långt, genom det nära samarbetet och det här beslutet för en vecka sedan om värdlandsstöd till Nato och det här beslutet idag. Om att man ska delta ännu mer i övningar och andra åtgärder. Det som är störande tycker jag i just den här "småstegens politik" är att man inte har en öppen och bred debatt i Riksdagen och med det svenska folket om vilket ställning Sverige ska ta till Nato, säger Sven Hirdman.

Vill man att Sverige ska bli medlem av Nato så är det bra att ta den diskussionen istället för att smyga fram på det här sättet som man gör, säger Sven Hirdman, som sedan 1990 också är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Man väljer en försiktig väg av historiska skäl, på grund av neutraliteten som majoriteten av befolkningen vill att Sverige behåller, menar han.

– Det är en politik som vi har fört i 200 år och som huvuddelen av svenska folket anser har tjänat oss väl. Vi blev inte indragna varken i första eller andra världskriget eller i det kalla kriget egentligen. Och att överge en sådan politik som har så starkt stöd hos svenska folket det är en svår sak för politikerna. Därför använder man den här metoden istället, att gå fram i ett konkret arbete med små steg i taget. 

Regeringen understryker att avtalen med Natobygger på frivillighet och att Sverige få välja om och när landet vill medverka i Natos aktioner. Men det avtalet rörande värdlandsstöd som Sverige för en vecka sedan undertecknat med Nato, talar om annat, menar Sven Hirdman. Där förbinder vi oss att ge förutsättningar för att landet ska kunna ta emot Natoförband, förlägga krigsmaterial och delta allt mer i gemensam planering och i allt fler militära övningar. Om det skriver Sven Hirdman tillsammans med f.d. utrikesminister Hans Blix i en debattartikel i SvD. Krisen i Ukraina har påverkat både politikerna och media. Konfrontation mellan Ryssland och Nato har kommit närmare Sverige och det är faktiskt riktigt att världen har blivit oroligare, säger Sven Hirdman.

– Och därför är det riktigt att vi stärker vår incidentberedskap, att man placerar Jasflygplan på Gotland och så vidare… att man vidtar åtgärder för att stärka det svenska försvaret är riktigt, men några anser då att det inte är tillräckligt och att man därutöver bör gå med i Nato.

Och detta är fel, menar Sven Hirdman, tidigare UD-tjänsteman, ambassadör i Moskva och statssekreterare i försvarsdepartementet.

– För egen del anser jag att svensk säkerhet skulle bli mindre om vi gick med i Nato, än om vi står utanför Nato. För går vi med i Nato då blir vi automatiskt indragna om det skulle bli en militärkonflikt mellan Ryssland och Nato. Är vi inte medlemmar har vi som tidigare chans att stå utanför.