VAL 2014

Sverigedemokraterna vill lägga ner Sollefteå sjukhus

3:11 min

Lägg ner Sollefteå sjukhus och flytta specialistvården till Sundsvall och Örnsköldsvik. Det förslaget lägger Sverigedemokraterna i landstinget fram i dag. Det är inte ekonomiskt lönsamt att ha tre sjukhus i Västernorrland menar partiet.

Mats Hellhoff är förstanamn på Sverigedemokraternas lista i landstingsvalet och enligt honom kan en nedläggning av Sollefteå sjukhus ge en ekonomisk vinst till landstinget. Hur stor vinsten kan bli kan han dock inte svara på.

– Det kan vi inte svara på direkt men det är något vi har försökt utröna fler år. Men det är helt klart att om vi satsar våra pengar på vården och framförallt på personalen i vården istället för byggnaderna så kommer det att ge en ekonomisk vinst, säger han. 

Centerpartisten Hans Hedlund, vice ordförande i landstingsstyrelsenmenar att en nedläggning inte alls skulle innebära några besparingar, i och med den nya organisationen som nu är igång.

– Vi har nyligen gjort en förändring med tre utbudsplatser med olika verksamheter. De kommer inte att tjäna pengar på att lägga ner Sollefteå.

Han tror att utspelet är ett sätt att försöka vinna väljare i Sundsvall.

– Men de kommer nog förlora i Sollefteå och Örnsköldsvik, säger Hans Hedlund.

Men Sverigedemokraterna har alltså en annan uppfattning.

– För att ett sjukhus ska gå runt ekonomiskt säger man att det behövs ett upptagningsområde på ungefär 100 000 personer vilket Sollefteå inte har. Med vårt förslag skulle sjukhusen få 120 000 var i sina upptagningsområden.

Men med att sjukhuset ska läggas ned menar inte Sverigedemokraterna att all vård ska försvinna i Sollefteå. De vill behålla akutvården och förlossningsvården. Specialistvården ska däremot läggas i Sundsvall och Örnsköldsvik enligt deras förslag.