Efter krisen: Grekisk optimism kan skönjas igen

2:03 min

Tecknen på en ekonomisk återhämtning i Grekland blir allt fler. Många greker har det fortfarande mycket kärvt med pengar och krisen har lett till helt nya problem i politiken, men hoppet börjar återvända. 

Ekot har besökt fastighetsmäklaren Nikolaos Pratikakis i Aten, som sitter i ett dunkelt arbetsrum med en askkopp och en läsk. Det har varit många dystra dagar ensam med datorn.

– Fastighetsmarknaden har varit helt frusen de senaste två åren, men för första gången sedan krisens början är vi nu lite optimistiska, säger den svartklädde mäklaren.

Han talar om att förtroendet för Grekland börjar återvända.

– Ja, även bland greker, men framförallt bland utlänningar, som nu har börjat köpa lägenheter och hus för första gången. Priserna har också sjunkit under krisen.

Det som inger hopp är att Grekland visar ett överskott i statsbudgeten, när räntekostnaderna inte räknas in och att EU spår att ekonomin för första gången på sex år nu kommer att visa tillväxt. Konkurrenskraften har stärkts, skrev World Economic Forum i sin årliga rankning i går.

Thanos Dokos, chef för tankesmedjan Eliamep, tror att det värsta är passerat, men han pekar ut ett nytt hot:

– Politisk instabilitet kan leda till att alla ekonomiska uppoffringar har varit förgäves, säger han.

Greklands politiska landskap har totalförändrats på kort tid. De två stora partierna, socialisterna PASOK och det i dag regerande center-högerpartiet Ny Demokrati har tillsammans under många årtionden totalt dominerat med uppemot 85 procent av väljarna bakom sig. I dag har de kanske 30-32 procents stöd.