Val 2014

Samarbete över blockgränsen fungerar i Vänersborg

1:31 min

Efter ett stort nederlag för Socialdemokraterna i Vänersborg vid förra valet är det nu en minoritet av tre borgerliga partier som styr. Men efter valet kan det bli Socialdemokraterna och Moderaterna som regerar ihop tror vänsterpartisten James Bucci.

Den borgerliga minoriteten som styr Vänersborg i dag måste söka stöd från andra partier i viktiga beslut, och där har Socialdemokraterna spelat en roll.

Vänsterpartisten James Bucci, som suttit i kommunstyrelsen på åskådarplats, tror att det till och med kan bli ett mer eller mindre formellt samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna efter valet.

– Ja, den tanken finns, särskilt som de har kommit överens i hamnfrågan och är samstämmiga när det gäller Sanden-området och byggandet där. Så att javisst, de kanske väljer att göra en stor koalition där.

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna som styr Vänersborg i minoritet och det största oppositionspartiet Socialdemokraterna har allt som oftast lagt sina ideologiska skiljaktigheter åt sidan.

Kommunstyrelsens ordförande, Moderaten Gunnar Lidell tycker, precis som James Bucci, att det har gått bra.

– Ja för det första: Nio av tio beslut sker i total enighet. De andra, det tionde beslutet, har vi väl som oftast fått stöd från S eller S och C.

Ni har samarbetat bra med Socialdemokraterna alltså?

– Ja, det tycker jag.

Marie Dahlin, Socialdemokraternas oppositionsråd, håller med Gunnar Lidell. Det fungerar bra på jobbet.

– Ja vi har ju en dialog varje dag. Vi är som arbetskamrater. Så det fungerar ju, den dialogen.

Något formellt samarbete efter valet vill varken Gunnar Lidell eller Marie Dahlin prata om, men Marie Dahlin säger att hon är öppen för det mesta för att få ihop en majoritet:

– Det är en helt öppen fråga, först vill jag se ett valresultat. Vad jag känner är att vår kommun behöver ett majoritetsstyre.

Hellre då söka stöd från flera borgerliga partier?

– Ja det behöver inte vara borgerliga, det kan vara vänster eller Miljöpartiet, eller vad som helst. Vi får se vad valresultatet visar innan jag säger någonting.

Marie Dahlin har under fredagsmorgonen ringt P4 Väst för att förtydliga sig:

– Det kommer inte på fråga att vi ska samarbeta med Moderaterna, säger hon nu.