Dalarnas museum får stor donation av känd konstsamlare

1:13 min

Dalarnas museum har fått en stor och oväntad donation av en av Sveriges största konstmecenat Anna-Stina Malmborg.

Konstintendenten på Dalarnas museum, Christoffer Blom är exalterad.

- Jag är väldigt glad och stolt! Det hör till ovanligheterna att man kan få en sån här stor och komplett samling. Den är otroligt personlig och Anna-Stina är en unik konstmecenat, en av de största i modern tid i Sverige, säger han.

Donationen består av totalt 28 verk och har alla dalakoppling. På invigningen av utställningen var Anna-Stina Malmborg på plats och hon berättade om sitt favoritverk.

- Porträttet på min mor som fick vara kvar på museet. Jag tror att hon skulle varit ganska nöjd och dessutom i den vackra flodadräkten, säger hon.

Anna-Stina Malmborg mor Svarvar Anna Persson, kom från Dalafloda - och flyttade till stockholm på 1910-talet. Men somrarna spenderades i Floda, 80 stycken har det hunnit bli för Anna-Stina.

- Den här utställningen känns väldigt bra. Förövrigt är det vemodigt att ha lämnat grejerna i Dala-Floda även om de kommer till nytta och det blir pengar till kulturen där, säger hon.

Förutom donationen till Dalarnas museum så skänker hon sitt hus och resten av sin konstsamling till Dala-Flodas hembyggdsförening. Men lite av Dalarna har hon kvar i hemmet i Stockholm.

-Ja, jag har en itusågad dalahäst av Peter Johansson, säger Anna-Stina Malmborg.