Landstinget Västernorrland utreds för brott

1:42 min

Omkring 80 personer inom landstinget Västernorrland ska från och med denna vecka förhöras av polis. Landstinget misstänks för att ha brutit mot arbetstidslagen, då läkare på länets sjukhus ska ha jobbat mer övertid än vad som är lagligt.

Hur ser du på att läkarna jobbar så mycket övertid? Har du träffat läkare som jobbat oavbrutet extremt långa arbetspass? Berätta!

Det ska sammanlagt handla om ungefär 7 000 övertidstimmar de senaste två åren för läkarna i länet.

Bo-Göran Widman, ordförande för Ångermanlands läkarförening, säger att det under många har varit ett problem inom Landstinget Västernorrland att läkare har haft mer övertid än vad lagen tillåter.

Han säger att anledningen till problemet är att läkare ha arbetat jour väldigt ofta och att läkarna sedan inte har fått kompensationsledigt eftersom det har varit brist på personal.

Enligt arbetstidslagen så får en person ha 200 övertidstimmar under ett år. Men enligt Bo-Göran Widman finns det exempel på läkare som har ungefär 600 övertidstimmar och det här är ett problem som kan påverka patienterna.

– Om det är så att du inte får någon vila och att du för jobba mycket i sträck så kan det vara en patientfara, säger han.

Landstinget misstänks för brott mot arbetstidslagen och just nu pågår en förundersökning. Under denna vecka och nästa vecka ska polisen intervjua läkare med stora övertidsberg, man ska även prata med chefer inom landstinget.

Sammanlagt handlar det om cirka 80 personer som ska höras. Om åklagaren väcker åtal riskerar landstinget att dömas till böter.

Bo-Göran Widman hoppas att denna utredningen ska resultera i att landstinget anställer fler läkare istället för att personer ska behöva jobba övertid, och att arbetsmiljön på så sätt ska bli bättre.

Jag tycker att det är jättebra att man utreder detta så att vi får en bra arbetsmiljö. Om vi kan ordna en bättre arbetsmiljö på våra arbetsplatser så kommer vi att kunna rekrytera doktorer hit och då behöver vi inte vara så få.

P4 Västernorrland har under flera dagar försökt att nå ansvariga personer från Landstinget Västernorrland för en kommentar, men ingen har ringt tillbaka.

Efter att vi publicerat nyheten har vi kunnat boka en intervju med Margareta Rödén, chef för specialistvården vid landstinget i Västernorrland. Vi direktsänder intervjun kl. 16.15 i P4 Västernorrland.