SD möjliggör ojämställd EU-kommission

1:12 min

28 personer från de olika medlemsländerna föreslås nu till en av EU:s allra mäktigaste institutioner, EU-kommissionen. Bara nio av dem är kvinnor. Sverigedemokraterna fick en vågmästarroll och eftersom de inte lämnade besked i tid vinner regeringen som är för det rådande förslaget och kan nu rösta ja till det.

Med Sverigedemokraterna som vågmästare kommer Sveriges regering kunna rösta ja till kommissionen och den kritiserade bristen på jämställdhet.

Eftersom Sverigedemokraterna inte hade meddelat EU-nämnden någon åsikt alls när tiden löpte ut igår eftermiddag vinner regeringen. Alliansen som är för förslaget är större än de rödgröna, som är mot förslaget.

EU-parlamentet har hotat med att rösta ned den nya kommissionen om den innehåller för få kvinnor och Socialdemokraterna vill att den svenska regeringen ska säga nej.

– Vi tycker att regeringens uppfattning ska vara att man ska driva på för en jämställd kommisson, säger Marie Granlund (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Det betyder att de ska rösta nej till det här förslaget?

– Ja vi tycker att de ska rösta nej till det här förslaget.

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att regeringen ska rösta nej till den lista över föreslagna kommissionärer som ordförande Jean-Claude Juncker presenterat.

Gången för hur EU-kommissionen utses är att regeringarna först måste godkänna den lista på kommissionärer EU-kommissionens ordförande föreslår. Efter det måste kommissionen i sin helhet godkännas av Europaparlamentet.