Nekar till uppgifter om militär Nato-hjälp till Ukraina

Ukraina kommer att få militär hjälp från Nato, enligt ett uttalande på facebook från en nära medarbetare till den ukrainske presidenten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men Nato själva har ännu inte kommenterat uppgifterna, och tre av länderna som ska leverera hjälpen säger att det inte har något med Nato att göra.

Totalt ska det handla om fem medlemsländer som kommer att förse Ukraina med militärt stöd. Vapenhjälpen kommer att levereras från USA, Frankrike, Italien, Polen och Norge,

Uppgifterna kommer från Jurij Lytsenko, en av de närmaste medarbetarna till den ukrainske presidenten Petro Porosjenko. Men under söndagseftermiddagen gick tre av de utpekade länderna, Italien tillsammans med Polen och Norge, ut med en dementi om att en sådan överenskommelse ska ha nåtts under Nato-mötet i Wales tidigare i veckan.

– Nyheten är inkorrekt. Italien, tillsammans med andra EU- och Nato-länder, förbereder ett icke-militärt paket med hjälp i form av skottsäkra västar och hjälmar till Ukraina, kommenterade en talesperson för det italienska försvarsministeriet under söndagen, rapporterar Reuters.

Exakt vad vapenhjälpen skulle bestå i finns inte specificerat i Lytsenkos facebook-uttalande, än mindre har Nato själva bekräftat uppgifterna.

Men i sitt uttalande hävdar han att de fem länderna bland annat kommer skicka militära rådgivare och modernt försvarsmaterial.

Nato har tidigare gått ut med att det inte är aktuellt att skicka vapen till Ukraina från vapenalliansens håll, men att enskilda medlemsländer kan välja att göra så iallafall.