Valet 2014

Centerpartist på Hammarö: "Stoppa invandringen tillfälligt"

2:31 min

En granskning som Sveriges Radio gjort i valstugorna i Mellansverige visar att många politiker inte tar debatten med främlingsfientliga väljare. Ett exempel är Eva Sjöberg (C) på Hammarö som, tvärtemot sitt partis uppfattning, vill stoppa invandringen.

På torget i Skoghall möttes vi av detta när vi utgav oss för att vara väljare med främlingsfientliga åsikter:

– Det får man inte gå ut och prata om så här, till gemene man, för folk blir vansinniga när man säger att man vill stoppa invandringen litegrann. Alltså, vi måste ju ta emot, men vi måste ta mindre så att vi kan ta hand om de vi kan. Inte bara ta hit dem och ha dem som förvaring utan det är bättre att vi tar ett mindre antal och att vi kan ta hand om dem. 

Vi har med dold mikrofon utgett oss för att vara väljare med främlingsfientliga åsikter och träffat omkring 70 politiker i valstugor runtom i Värmlands, Dalarnas, Örebros och Gävleborgs län och pratat invandringspolitik.

De flesta politiker vi möter i valstugorna, ungefär sex av tio, tar debatten och tar ställning för sitt partis migrationspolitik. Men några gör det inte.

Ett exempel är Eva Sjöberg, centerpartist på Hammarö, som bland annat är vice ordförande för Karlstads-Hammarö överförmyndarnämnd och vice ordförande i det kommunala bolaget Hammaröbostäder. Liksom många andra valstugearbetare säger hon inte något rasistiskt men för inte partiets officiella linje när det gäller invandringspolitik.

– Alltså, vi har ju inte till våra egna reformer och vi kan inte lägga varenda krona på resten av världen. Det går inte. Hur ska vi motivera det tillslut? säger Eva Sjöberg till vår väljare på torget i Skoghall.

När vi ringer upp henne i efterhand och berättar om vår granskning håller Eva Sjöberg fast vid vad hon sagt i valstugan.

– Det står jag fast vid, att vi måste stoppa invandringen tillfälligt. Just nu har vi för många. Ska vi kunna ta emot dem måste vi kunna ta hand om dem på ett värdigt sätt. Det kan vi inte om vi tar för många samtidigt, säger Eva Sjöberg.

Hur tycker du att det stämmer överens med Centerpartiets åsikter?

– Det kanske inte är just att vi är helt överens på den frågan. Men nu är politik mer än bara en fråga, enligt mig, säger Eva Sjöberg.

Margareta Ivarsson är ordförande för Centerpartiet på Hammarö. Hon håller först med Eva Sjöberg om hennes syn på mottagandet men säger sedan att Hammaröcentern inte vill se ett stopp för flyktingmottagande.

– Vi säger inte ett stopp här lokalt, säger Margareta Ivarsson, ordförande Centerpartiet på Hammarö.

– Jag får följa upp och fråga vad hon tänkte, men det är klart att det går att diskutera ett sådant uttalande, säger Daniel Bäckström, ordförande Centerpartiet i Värmland.