Startskottet för nya Frihamnen med billiga hyresrätter

1:31 min

Det är många byggbolag som vill vara och bygga på nya Frihamnen. Om 20 år ska här vara plats för 15 000 boende och lika många ska jobba i nya Frihamnen.

Startskottet för detta gick i dag när Älvstrandsbolaget och Göteborgs stad bjöd in för information kring markanvisningen av Frihamnen.

Joakim Arkari på Botrygg kommer att lägga in en ansökan om att få vara med att bygga i Frihamnen. Han är helt med på att det måste byggas billiga hyresrätter i Frihamnen.

– När Göteborgs stad nu också kräver att vi bygger billiga hyresrätter i nya Frihamnen, så är det ett sätt att minska segregationen i stan.
Vi för vår del kommer att anta utmaningen att bygga billigt också i ett centralt läge, säger Joakim Arkari på Botrygg.

När Älvstrandsbolaget och Göteborgs stadsbyggnadskontor kallade till information i förmiddags så var intresset så stort att de 300 platserna inte räckte till för alla byggintressenter. Dom byggare som inte fick plats på förmiddagen fick komma på en extravisning nu på eftermiddagen.

Idag informerades det främst om den första etappen av nya Frihamnen som ska vara klar till stans 400 årsjubileum 2021. 1 000 nya bostäder och ytor för 1 000 nya arbetsplaster ska då vara färdigbyggda.

Riksbyggens regionchef i Göteborg Mickael Ekberg ser också han positivt på att cirka 25 procent av alla nya bostäder i nya Frihamnen ska vara billiga hyresrätter.

– Även den som är ung, med en lägre lön, och som är debutant på bostadsmarkanden ska ha råd att bo inne i centrala stan. Det är då vi åstadkommer någon form av integration i boendet. Och det är fullt möjligt att göra detta i nya Frihamnen, säger Mickael Ekberg på kooperativa Riksbyggen.

Sent i höst blir det klart vilka byggare som finns med på etapp 1 för Frihamnen. I juni 2017 hoppas man att detaljplanen ska vara klar så att bygget kan starta på hösten/vintern -17.