Österrike - Sverige 1-1

MATCHRAPPORT: Sverige klarade 1-1 borta mot Österrike

2:00 min

Erkan Zengins första landslagsmål räddade en poäng borta mot Österrike när Sverige premiärspelade i EM-kvalet på måndagskvällen.

– Jag får en skarv av Zlatan som jag tar ner på bröstet och skjuter på volley. Bra träff, okej lite tur. Men nä det var ett bra skott, säger Zengin till Radiosporten.

Men Sverige fick sämsta tänkbara start i EM-kvalpremiären. När Österrikes stjärnspelare David Alaba, till vardags i Bayern München, slog ett inlägg som träffade Sebastain Larssons hand, hade domaren inget annat väl än att peka på straffpunkten.

Alaba tog sedan själv hand om straffen och slog säkert in bollen bakom Andreas Isaksson och Sverige fick precis den inledningen laget inte ville ha.

Men trots den tunga starten lyckades Sverige svara direkt.
I den tolfte minuten tog Erkan Zengin ner bollen på bröstet efter en skarv från Zlatan Ibrahimovic inne i Österrikes straffområde, vände om, och dundrade upp bollen i nättaket. Zengins första mål i det svenska landslaget.

Zengin var sedan ytterst nära att göra ytterligare ett mål bara minuten efter men den här gången tog skottet i ribban.

– Jag fick ett sånt självförtroende efter målet. Så när jag får bollen känner jag att jag kan göra det igen. Tyvärr träffade bollen ribban den här gången, säger Zengin.

Efter det var det mest Österrike i den första halvleken, men några fler mål blev det inte.

– Vi har tappat bollen i känsliga lägen. Vi måste få tag i den mer och ta det lugnare. Och Zlatan måste kliva in mer i matchen, han måste få mer hjälp, sammanfattade Radiosportens expertkommentator Ralf Edström den första halvleken.

Andra halvleken var nära att börja lika illa som den första. Österrike satte press direkt men bra spel från Andreas Isaksson och dålig skärpa i de österrikiska avsluten höll Sverige kvar i matchen.

Sveriges bästa chans i den andra halvleken kom på hörna i den 83:e minuten. Johan Elmander nickskarvade Kim Källströms hörna men Österrike kunde rensa undan i sista sekund.

– Det var hårt jobb i 90 minuter. Men vi var riktigt illa ute. Zengin gör en alldeles utmärkt match. Även Andreas Granqvist gör det bra. Vi klarar att ta poäng här, det gjorde vi inte senast. Det är viktigt men en bra start på kvalet, jag är mycket nöjd med den här poängen, sade Ralf Edström efter matchen.