Val 2014

Väljare vill veta regeringsalternativ före valet

2:09 min

En majoritet av väljarna tycker att partierna redan inför valet bör berätta vilka de vill regera tillsammans med, visar en Sifomätning som Ekot har beställt. Allianspartierna som går till val som ett färdigt regeringsalternativ får alltså stöd för sin linje. Men bland väljare som Ekot talat med, går åsikterna isär.

– För min del är det viktigt att vilka som ska regera för då vet jag ju vilka frågor de kommer ta hand om, säger Anders Saxon.

– Man röstar ju på ett parti, det har vi ju alltid gjort. Det vore synd om det blev så att man egentligen bara har två alternativ, säger, Halahen Zaidane.

Drygt hälften av dem som Sifo frågat, 52 procent, tycker att partierna i god tid inför valet bör berätta vilka de vill regera med, medan 37 procent tycker att partierna bör vänta och först se hur väljarna röstat innan de börjar förhandla fram en regering.

Under valrörelsen har den så kallade regeringsfrågan varit en ständigt återkommande diskussionspunkt. De borgerliga partierna som går till val på att fortsätta att regera ihop, har återkommande krävt att Socialdemokraterna ger besked om vilka de tänker bilda regering med.

– Ska vi som väljare få veta före valet vad partier förbereder tillsammans? Eller ska det bli en överraskning efter nattliga förhandlingar där det blir något annat, dyrare och senare fast först efter valet? Säger Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt.

Men Socialdemokraternas ordförande vill inte låsa sig vid något exakt alternativ redan före valet.

– Väljarna kan inte rösta på några block, de kan bara rösta på partier och väljarna vet inte hur utslaget blir, det vet ingen förrän efteråt. Om man före valet säger att det spelar ingen roll vad väljarna säger, så har jag ett enda alternativ och det är för mig väldigt oseriöst, säger Stefan Löfven.

Sifo har också frågat väljarna hur viktigt det är för dem när de röstar att de få veta vilka som kommer att regera tillsammans. Då säger ännu fler, 71 procent, att det är mycket eller ganska viktigt.

Flera av dem som Ekot talat med och som tycker att partierna bör vänta med regeringsdiskussionerna till efter valet, vill ändå veta hur samarbetsplanerna ser ut. Exempelvis Pelle Hanberger.

– Ja, det tycker jag är viktigt. Framför allt vilka de inte vill samarbeta med. Vissa värderingarna står inte jag för som vissa av partierna har, säger han.

Sifo har intervjuat 1 000 personer under perioden 1-4 september.