VALET 2014

Jobbduellen: Stora skillnader i synen på unga utan jobb

4:09 min

Både Moderaterna och Socialdemokraterna säger att jobben är valets viktigaste fråga. Idag drabbade de samman för en rolig, fartfylld och het duell.

Lyssna på hela duellen under artikeln!

– 90-dagars garantin är till för att ingen ungdom ska behöva gå hemma, de ska ha jobb utbildning eller praktik, säger Urban Ahlin.

– Kopplat till det så måste vi se till att ungdomarna får gymnasieutbildning. Poängen är att vi ser varför ungdomar har en högre arbetslöshet än andra grupper. Det beror på att en del av dem ännu inte fått in en fot på arbetsmarknaden och de saknar gymnasieutbildning. 

 – Detta handlar inte om jobb, det handlar om traineeplatser. Göran Persson hade en hundradagarsgaranti och det gav inte heller något resultat. Det man försöker åstadkomma är någon tillfällig platsförvaring för 32 000 ungdomar, säger Anders G Johansson (M)

– Man ska sätta det i relation till det som regeringen har åstadkommit genom att sänka arbetsgivaravgiften för unga människor så har man gjort det lättare och mer motiverat för företag att anställa yngre personer.