Krisen i Ukraina sätter press på Finland

2:16 min

I Finland debatteras nu inställningen till de EU-gemensamma sanktionerna mot Ryssland. Sedan uppgifter läckt ut från EU:s senaste förhandlingar, om Finland som bromskloss, oroar sig flera finländska opinionsbildare för landets rykte inom EU och i resten av omvärlden.

"Det här skickar fel signal till Ryssland, och verkligen fel signal till människorna i Ukraina", sade programdirektören på Finlands utrikespolitiska institut, Arkady Moshes, till tidningen Helsingin Sanomat i går, och fortsatte: "Internet är just nu fullt av rykten om ett land som bromsade och hindrade EU:s beslut. Och det landet är Finland"

Trots att flera EU-länder ska ha varit tveksamma till genomförandet av de nya sanktionerna, av rädsla för hur deras egna ekonomier ska påverkas, så är det Finland som varit tydligast med att de ytterligare vill avvakta resultatet av vapenvilan i Ukraina. Finlands egen utrikesminister Erkki Tuomioja har öppet deklarerat att han anser att Finland kan driva en egen linje i den här frågan, på tvärs med andra Eu-länder.

Statsminister Alexander Stubb har emellertid de senaste dagarna försäkrat att det inte finns någon oenighet i regeringen, och att hans land inte har bidragit till någon fördröjning av beslutet, utan varit ett land i en grupp på fem-tio som ifrågasatt tidtabellen för införandet av utökade sanktioner, och inte själva innehållet.

Men skadan för Finlands rykte är redan skedd, menar kritikerna.

Ukrainakrisen - och omvärldens samling mot Ryssland - har försatt Finland i en position som landet känner igen sedan gammalt: Ambitionen att vara del av en västlig gemenskap ställs mot den fysiska närheten till en mäktig granne i öst, som genom historien varit både vän och fiende och som Finland i det längsta velat upprätthålla sin egen, pragmatiska relation till.

Men tanken på att Finland i dag, som mångårig EU-medlem, skulle försöka få en särställning gentemot Ryssland, skulle vara en farlig väg att gå, enligt Mikko Majander, docent i historia och chef för den finländska tankesmedjan Kalevi Sorsa-fonden.

– Den öppnar ett ganska farligt spel, att Finland har någon sorts specialrelation till Moskva. Det skulle lämna korten till ryska ledare att splittra EU, och använda Finland till det, säger han.