Hårdare straff för hot mot demokratin

1:58 min

Demokratiminister Birgitta Ohlsson vill införa hårdare straff för dem som hotar journalister och andra som har jobb som anses viktiga för demokratin. I ett första steg, som regeringen beslutar om under torsdagen, ska de här hoten kartläggas.

– Det kan handla om gängkriminella som hotar journalister, det kan vara den autonoma vänstern som attackerar åklagare eller högerextrema som trakasserar myndighetspersonal. Jag vill kartlägga hur problemen ser ut, säger Birgitta Ohlsson.

Ett exempel på det regeringen nu vill komma åt är hot som de tidningen Östgöta Correspondenten och chefredaktör Charlotta Friborgs personal fick ta emot, efter att man berättat om ett knarkbeslag med kopplingar till organiserad brottslighet.

– Under hela hösten förra året hade vi en påtaglig uppvaktning från personer som stod och hängde utanför redaktionen och ville markera att de såg och visste vilka vi var, säger Charlotta Friborg.

Var ni rädda?

– Ja, det får man nog säga. För oss har det varit en insikt om att vi lever i en tuffare verklighet.

Brottsförebyggande rådet (Brå) ska på regeringens uppdrag analysera hot, våld och trakasserier mot personer med uppdrag eller anställningar av särskild betydelse för det demokratiska samhället. Förutom politiker till exempel hot mot personer inom rättsväsendet, journalister och myndigheter.

Enligt demokratiminister Birgitta Ohlsson är personal på Migrationsverket och Arbetsförmedlingen särskilt utsatt, och hon vill införa hårdare straff.

– Det är ju inte bara hot mot en enskild individ utan hot mot demokratin och samhället, och därför måste man ha en skarpare lagstiftning för att stoppa den här formen av överträdelser, säger hon.

Hårdare straff helt enkelt?

– Ja, hårdare straff.

Har du chans att få gehör för den åsikten i regeringen?

– Folkpartiet kommer fortsätta kämpa för det, men vi har inte övertygat alla. Jag tror att vi går mot ett allt tuffare klimat i vårt samhälle och vi måste faktiskt skärpa lagstiftningen.

Brå ska vara klara med uppdraget i vår och det uttalade syftet från Birgitta Ohlsson är att få in underlag för ytterligare insatser.

– Jag har följt många tidningsredaktioner de senaste åren och sett hur journalister idkar självcensur, jag har sett hur var tredje åklagare är utsatt för hot, våld och trakasserier. Det har pågått länge i vårt land och vi måste ta det på yttersta allvar, säger hon.