Val 2014

Vår framtid byter mandat mot pengar

3:09 min

Uppstickaren Vår framtid i Ånge säljer nu obligationer som efter valet kan bytas in mot pengar. Hur mycket pengar beror på hur många mandat partiet lyckas ta i valet på söndag.

Om du väljer att köpa en så kallad Framtidsobligation av Vår framtid får du betala en hundring. Du får sedan tillbaka 20 kronor per mandat man lyckas ta i fullmäktige i Ånge kommun i årets val. Det innebär att vid fem mandat får du tillbaka din hundring.

– Det här känns som en bra lösning både för oss och för den som vill köpa en obligation. Då känner man att man stödjer samtidigt som man har en chans att få tillbaka pengarna, säger ordförande i Vår framtid, Linda Isaksson.

Försöker ni att köpa er röster?

– Nej, verkligen inte, så ser jag det inte. Det är helt valfritt att vara med så, nej, så ser jag det inte.

Får Vår framtid fler än fem mandat i Ånge fullmäktige så måste alltså partiet då, istället för att ha dragit in pengar, betala ut. Hur de ska gör det vet inte Linda Isaksson.

– Jag vet faktiskt inte hur vi har tänkt lösa det, säger Linda Isaksson ordförande i Vår framtid, men vi står för det vi lovat och betalar ut. Det blir en bonus till de som trott på oss i starten.

Vår framtid är ett nytt parti som ännu inte har några mandat i fullmäktige och därför uppbär man ännu inte kommunalt partistöd, alltså den summa pengar man får av kommunen för varje mandat som partiet har. I Ånge kommun är partistödet värt 17 000 kronor per mandat. Det innebär att vid, till exempel, sex mandat på söndag innebär en summa på 102 000 kronor in i partikassan. På frågan om partistödet kommer att användas till att betala tillbaka eventuella obligationer är ordföranden osäker.

– Bra fråga, jag vet inte riktigt hur vi har tänkt oss att vi ska lösa det, säger Linda Isaksson.

Att använda partistöd till att betala ut en eventuell vinst till köparna av Framtidsobligationer ställer sig jurister på Sveriges kommuner och landsting som P4 Västernorrland pratat med tveksam till. Det gör även Ånge kommun som är de som betalar ut pengarna.

– De ska användas till att stärka partiet i den lokala demokratin, säger Elin Rapp på Ånge kommun.

35 mandat finns i Ånge kommun - hur många tror du att Vår framtid får på söndag?

– En del tippar tre, men jag hoppas på sju mandat, säger Linda Isaksson.

Sju mandat som alltså skulle dränera partikassan istället för att fylla på den. Som det var tänkt.


Efter intervjun med Linda Isaksson ringer partiets politiska talesman, Leif Edh, upp och vill ställa till rätta. Partistödet kommer inte att användas till obligationsutbetalningar utan de pengarna ska tas från privata donationer.