VALET 2014

Borås väggmålningar dras in i valet

Street art-festivalens målningar har blivit en politisk snackis inför valet. Alliansen har lovat att målningarna blir permanenta om de vinner, och de rödgröna är inne på samma tankegång.

 Tycker vi kan behålla dem. Så otroligt positivt från alla håll och kanter om målningarna.

Frågan gäller gårdagens nyhet att gatukonsten i Borås bara har tillfälliga bygglov fram till årsskiftet. I ett pressmeddelande skriver Alliansen att väggmålningarna kommer att få permanent bygglov - om de vinner valet.

De rödgröna är inne på samma linje, även om de inte klär det som ett löfte. Igår twittrade kommunalråd Ulf Olsson ut att "Väggmålningarna lyfte ju staden, lockade oss ut på gatorna... ...Jag tycker inte att #nolimitboras-väggarna ska målas över!".

Som vi berättade igår trodde stadsarkitekt Tomas Rossing i och för sig inte att det är någon risk att konstverken försvinner på grund av kommunala beslut. Enligt honom hänger allt istället på att fastighetsägarna söker permanenta bygglov, och kommer bara ansökningarna in tror han de kommer beviljas.

– Jag skulle tro det. Det är tidsbegränsade bygglov vi talar om, och det är inga svårigheter att förlänga dem.

Tom Andersson (Mp) skriver också om målningarna på sociala medier: "Vi måste säkra att ALLA fastighetsägare som vill, ska få ha kvar konstverken".

Frågan har engagerat väldigt många på P4 Sjuhärads facebooksida det senaste dygnet, och de som kommenterat är i stort sett eniga: målningarna ska vara kvar.

Alllaaaaa!!! dem är så otroligt vackra och hela processen att någon har lagt ner sitt hjärta ochs in själ i sitt arbete, klart det ska vara kvar! MED STOLTHET. Det är oehört vackra själar! Love it all!!!

Vem betalar och vad är kostnaden?