Expo: "Ofta äldre herrar som ger uttryck för rasism"

1:25 min

Rasism går att hitta hos alla partier. Men det kan handla om en generationsfråga, enligt Alexander Bengtsson, vice vd hos stiftelsen Expo.
– Om jag får generalisera så är det ofta äldre herrar som ger uttryck för rasistiska och intoleranta fördomar.

Sveriges Radios valstugereportage tyder på att rasism och intolerans även finns i partier som inte officiellt står för dessa sake, enligt Alexander Bengtsson, vice vd vid stiftelsen Expo. Men han är inte förvånad över de åsikter som kommit fram.

– Nej, men det är beklagligt att partierna inte har koll på vilka de skickar ut som sina företrädare, säger han.

Under Sveriges Radios valstugereportage pratade vi med ett 70-tal slumpvis utvalda politiker i 51 kommuner i Dalarna, Värmland, Örebro och Gävleborg.

De politiker som uttryckte sig rasistiskt och främlingsfientligt under våra besök i valstugorna kom alla från högerkanten på den politiska skalan. Men Alexander Bengtsson tror inte att det går att dra någon större slutsats av det.

– Min bild är det kan dyka upp olika typer av rasism och intolerans hos alla partier. Men det är inte så utbrett, säger han.

Vad Alexander Bengtsson däremot sett när han föreläst för partier runt om i landet är snarare en åldersstruktur, där äldre kan vara mer främlingsfientliga än yngre.

– Det kan vara en generationsfråga. Om jag får generalisera så är det ofta äldre herrar och kanske några äldre damer som ger uttryck för rasisiska och intoleranta fördomar, säger han.

Det kan bero på att den yngre generationen växt upp i ett mångkulturellt samhälle, där de umgåtts med människor från andra kulturer i vardagen. Det kan bidra till att de inte fått samma fördomar.

Äldre personer har växt upp i ett Sverige där det i högre grad var accepterat att tala nedsättande om olika grupper, och använda till exempel använda nedsättande benämningar, enligt Alexander Bengtsson.

Men enligt honom har det svenska samhället snarare gått mot mer tolerans, än mot en ökad främlingsfientlighet sedan det första valstugereportaget som Uppdrag Granskning genomförde 2002.  

– En undersökning från tidigare i år visar på att de flesta människor istället är oroade över rasismen i samhället, säger han.

Samtidigt har Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen sedan 2002.

– Vi har fått ett intolerant och högerextremt parti som närvarar hela tiden i det offentliga samtalet och påverkar debatten. Det riskerar att anständigheten får sig en törn och att det blir mer okej att uttrycka rasistiska åsikter öppet, säger han.

Men Sveriges Radios valstugereportage tyder trots allt på att de flesta politikerna i valstugorna tar debatten med de potentiellt främlingsfientliga väljarna.

– De flesta politikerna stod rakryggade och valde att argumentera mot rasism, och för den politik som de själva står för, säger Alexander Bengtsson.