Björn Fries blev förra valets största krysskung

2:34 min

Björn Fries från Karlskrona blev förra valets krysskung. Då räckte inte kryssrösterna till en plats i riksdagen. Men i årets val, med en lägre spärr för kryssröster, hade det räckt.

Vid årets val är det lättare att bli inkryssad i riksdagen. Förr krävdes åtta procent, nu krävs bara fem procent av partiets röster i valkretsen. 

Det innebär att spärren för att bli invald i riksdagen nu har samma spärr på fem procent som tidigare har gällt i landstings- och kommunfullmäktige.

Till kommunfullmäktige gäller dessutom att kandidaten måste ha fått minst 50 personröster, och för landstingsfullmäktige 100 personröster för att kryssas in.

Vid förra valet fick Björn Fries, då socialdemokrat, 2 488 röster. Rösterna motsvarade 6,91 procent och då räckte det inte till en riksdagsplats vilket det skulle göra i år.

Vid valet 2007 kryssades han in i landstinget i Blekinge. Men avstod platsen eftersom han då arbetade som regeringens narkotiksamordnare i Stockholm och inte hade tid att jobba politiskt på hemmaplan.

I det här valet står Björn Fries på fjärde plats på Vänsterpartiets valsedel. Om Fries för tredje valet i rad blir en krysskung återstår att se.

– Det vore korkat att säga att man inte gillar att bli kryssad, säger Björn Fries som brukar kryssrösta i alla tre valen.

Anna Börje
anna.borje@sverigesradio.se