Trots trakasserier väljer fler tjejer att bli spelutvecklare

1:34 min

Det blir fler kvinnor som jobbar i spelbranschen, men fortfarande är andelen kvinnor liten. Det visar siffror som P3 Nyheter idag kan presentera från organisationen Dataspelsbranschens årliga index.

Antalet anställda kvinnliga spelutvecklare har ökat markant. Det är organisationen Dataspelsbranschen som i eftermiddag ska presentera sitt spelutvecklarindex för 2014. Totalt har antalet kvinnor ökat med 38 procent bara sen förra året. 21-åriga Ella Svahn jobbar som spelutvecklare och märker av den positiva ökningen.

– Jag tror definitivt att spelbranschen är mansdominierad, men jag tror också att spelbranschen är intresserade av att få in fler tjejer. Det kommer mer och mer. Det märks att de är intresserade av mångfald, säger Ella Svahn.

Men det går fortfarande långsamt att vända mansdominansen i spelföretag. På företaget som Ella Svahn jobbar på finns 35 anställda. Än så länge har hon bara en kvinnlig kollega.

– Jag tycker det är skitbra att det har ökat, men med de siffrorna känns det som att det kommer ta ett tag att uppnå 50 procent, säger Ella.

Hon ser en trend överlag där tjejer uppmuntras att söka sig till branschen. Alva Söder är 16 år och drömmer om att jobba som spelutvecklare. Hon tycker att det kvinnliga perspektivet är viktigt i spelen.

– I alla spel borde man få välja om man vill spela en manlig eller kvinnlig karaktär. Sen är det nu kanske är det viktigt att man får en verklighetsbild över hur det faktiskt ser ut. Alla kvinnor är inte prostituerade. Och om det nu ska finnas kvinnliga prostituerade så varför kan det inte lika gärna finnas manliga prostituerade då?

Det tror Ella hänger ihop med att det huvudsakligen finns män som jobbar med att utveckla spel idag.

– Jag har till exempel fortfarande aldrig sett något spel om mens, men jag har sett flera om sperma. Och det är en sådan sak som är ganska tydlig att det fortfarande är män som gör spelen, konstaterar hon.

Som P3 Nyheter tidigare rapporterat om så är trakasserier mot kvinnliga spelutvecklare vanligt. Ella har själv inte upplevt några trakasserier, men hon tror att lösningen är att se till att branschen blir jämställd.

– Jag tror inte det bara kan hända av sig själv, vi måste vara fler tjejer som trycker på de här sakerna för att vi behöver det kvinnliga perspektivet i spelen, säger Ella Svahn.