Heta känslor i slutdebatten

1:56 min

På torsdagseftermiddagen möttes partiledarna i Ekots slutdebatt på Kulturhuset i Stockholm. Vinster i välfärden var ett av ämnena där partiledarna drabbade samman. Bland annat mellan Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Kristdemokraternas Göran Hägglund.

– När vi är som svagast som enskilda människor, då ska välfärden finnas där. Då ska skattepengarna gå till det, inte framför allt till vinster, och det är det ni värnar, dundrade Löfven.

– Varför vill ni fanatiskt bekämpa verksamhet som människor vill ha, i stället för att gå med oss och bekämpa dålig kvalitet? Det borde vara det som är politikens fokus. Men ni är helt fel ute i det här fallet, sade Hägglund.

- Vi bekämpar sänkningen av kvaliteten, för att skapa vinst, det är det vi bekämpar, svarade Stefan Löfven.

Debatten som pågick under eftermiddagen på Kulturhuset i Stockholm handlade också om klimatet, om invandring och kärnkraft, men också om skillnaden i skatt mellan pensionärer och de som arbetar.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kritiserade regeringen för den förda politiken. Men också Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson från sitt håll angrep den rödgröna oppositionen.

– Problemet är här också att hur många inviter har vi inte kommit med för att göra någonting åt den här straffbeskattningen av pensionärerna. Men ni säger att, "nej vi vill inte ens prata med er". Vi vill inte ens ta i er med tång, därför att ni har en felaktig invandringspolitik. Ni har haft alla chanser i världen nu under fyra år att göra någonting åt den här straffbeskattningen mot pensionärerna, men ni har inte velat det därför ni har suttit i er sandlåda och sagt att ni vill inte prata med mig, dundrade Åkesson.

– Jimmie Åkesson du kan inte smita ifrån att du har genomfört den här skatten, replikerade Sjöstedt.

– Jag har inte genomfört någon politik över huvud taget, försvarade sig Åkesson, varpå Sjöstedt, i mun på sin meningsmotståndare, sade:

– Det har du visst genom att rösta för jobbskatteavdraget. Dessutom har du haft chansen i riksdagen att rösta för förslag som tar bort den högre skatten, men du tog inte den chansen.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ställde regeringen och Fredrik Reinfeldt till svars för att inte få bukt med arbetslösheten bland de unga.

Men Fredrik Reinfeldt varnande för att Socialdemokraternas politik förstör lönebildning och jobbutvecklingen.

– Ni kan inte stoppa mig när det gäller detta! Vi kommer att slåss för arbetslinjen tills vi dör, skanderade Reinfeldt.