Laponiaförvaltningen förlängs

Försöket med lokal förvaltning av världsarvet Laponia förlängs med två år till och med 2016. Det har regeringen beslutat idag.

Världsarvet Laponia förvaltas av förvaltningsorganisationen Laponiatjuottjudus som består av samebyarna i området, Gällivare och Jokkmokk kommuner, länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturvårdsverket.

Den här förvaltningsorganisationen är på försök och skulle ha gått ut nu vid årsskiftet. Men nu förlängs det alltså med två år.  

- Den ansvariga föreningen Laponiatjuottjudus gör ett fantastiskt arbete i att gradvis överta ansvaret för förvaltningen av detta världsarv. För att ge det stöd som behövs och att övergångsprocessen går så smidigt som möjligt, vill vi förlänga försöksperioden så att föreningen kan arbeta i full skala under tre hela år, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Laponiatjuottjudus övertagande av förvaltningen från de statliga myndigheterna har skett gradvis och föreningen har kunnat verka fullt ut under 2014 och regeringen förlänger därför försöksperioden till och   med 31 december 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio