Ozonlagret återhämtar sig

1:38 min

Ozonlagret som skyddar jorden från solens skadliga strålar ser ut att börja återhämta sig, enligt FN:s miljöprogram UNEP. Men det kommer ta ytterligare 40 år innan ozonskiktet är tillbaka på 1980 års nivå.

I och med detta så verkar det som om Montrealprotokollet från 1987, en överenskommelse om att minska utsläppen av ämnen som skadar ozonlagret, har gett resultat.

– Det är ju någonting vi har hoppats och väntat på i många år och nu finns det ganska hyggliga indikationer på att vi är på rätt väg, att vi kommer att få en återhämtning, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.

1987 kom flera länder överens om det så kallade Montrealprotokollet, där det bestämdes att man skulle börja fasa ut ämnen som kunde skapa hål i ozonlagret.

Freonkylskåpen åkte ut tillsammans med vissa hårsprayer, och det verkar alltså ha gett resultat enligt FN:s miljöprogram.

Skulle överenskommelsen inte ha gått igenom hade två miljoner fler människor per år, ha drabbats av hudcancer vid år 2030.

– Men kanske ännu viktigare är att hade ozonskiktet brutits ner i en större omfattning då hade vi fått skador på våra grödor och det hade varit nog så allvarligt, säger Weine Josefsson.

Samtidigt kommer det dröja 40 år innan ozonlagret ligger på samma nivå som det gjorde 1980, vilket kanske inte är en lika bra nivå som det var på 50,60 och 70-talen, säger Weine Josefsson.

– Men det är i alla fall tillräckligt bra, för att kunna säga att det är betydligt bättre läge än det hade varit om minskningen hade fortsatt.

Men vi kan inte riktigt säga att faran är över. Det finns en rad andra faktorer som kan påverka ozonlagret.

--Tyvärr är det ju så att det finns en del andra ämnen som är skadliga för ozonskiktet som fortfarande ökar i mängd i atmosfären. Så vi får ju hoppas att vi får kontroll på de här sista pusselbitarna, så helt säker kan man ju ännu inte vara. Men jag måste ändå säga att det ser hoppfullt ut för den här utvecklingen, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.