Val 2014

Valobligationer ovanligt men förmodligen lagligt

2:50 min

Nya partier som Vår framtid i Ånge och Nätverk Timrå säljer eller har sålt valobligationer på nätet för att dra in pengar till valrörelsen. Ett ovanligt förfarande, men förmodligen inte i direkt strid med reglerna, säger Staffan Wikell, kommunrättsjurist hos Sveriges Kommuner och Landsting. 

Helt nya partier har sällan gott om pengar. Som vi berättade igår finns det två helt nya partier i Västernorrland som letar finansiering med hjälp av valobligationer. Det är Vår framtid i Ånge och Nätverk Timrå i Timrå kommun som säljer, eller har sålt, valobligationer.

Upplägget innebär att partierna säljer ett papper för till exempel 500 kronor. Om det nya partiet lyckas få mer än 5 mandat får köparen tillbaka sin femhundring. Får partiet ännu fler mandat när rösterna är räknade på valnatten, så blir det mer pengar tillbaka till köparen utifrån kommunens mandatstöd och partistöd. 

Partistödet ska användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin.

– Jag har inte hört talas om det här tidigare. Det är ovanligt, men att säga att det är i direkt strid med reglerna har jag svårt att tro, säger Staffan Wikell, kommunrättsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. 

Nätverk Timrå skriver också i ett mejl till P4 Västernorrland att de har tagit fasta på att så länge de redovisar vad de använder partistödet till, så tolkar de det som att det inte finns något olagligt i det här obligationsförfarandet.

Reglerna kommer skärpas i mitten av oktober. Då måste partierna redovisa vad man använder partistödet till, precis som Nätverk Timrå tänkt att göra. 

– Man har stramat upp reglerna. Bland annat finns det krav på återrapportering till kommunen eller landstinget om vad partistödet har använts till, säger kommunrättsjurist Staffan Wikell.