Video: Slutdebatten på fyra minuter

Det blev en het slutdebatt när partiledarna drabbade samman några dagar för riksdagsvalet. Jobbfrågan väckte starka känslor hos statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ni kan inte stoppa mig när det gäller detta. Vi kommer att slåss för arbetslinjen tills vi dör, dundrade statsministern.

Jonas Sjöstedt (V) kontrade snabbt.

– Det finns ett gammalt gott svenskt uttryck som lyder: "Tomma tunnor skramlar mest". Just nu fick vi se en väldigt tom tunna som skramlade väldigt mycket.

Ekots kommentator Tomas Ramberg skriver i en analys att bara Jonas Sjöstedt hade samma adrenalinnivå som Alliansens partiledare som var klart lyfta av opinionsläget, skriver Tomas Ramberg.

Stefan Löfven gick hårt åt Alliansens välfärdspolitik. 

– När vi är som svagast som enskilda människor, då ska välfärden finnas där. Då ska skattepengarna gå till det, inte framför allt till vinster, och det är det ni värnar, dundrade Löfven.

– Varför vill ni fanatiskt bekämpa verksamhet som människor vill ha, i stället för att gå med oss och bekämpa dålig kvalitet? Det borde vara det som är politikens fokus. Men ni är helt fel ute i det här fallet, sade Göran Hägglund.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt (V) hamnade i en hätsk ordväxling om skatten för pensionärer. 

– Ni har haft alla chanser i världen nu under fyra år att göra någonting åt den här straffbeskattningen mot pensionärerna, men ni har inte velat det därför ni har suttit i er sandlåda och sagt att ni vill inte prata med mig, dundrade Åkesson.

– Du har haft chansen i riksdagen att rösta för förslag som tar bort den högre skatten men du tog inte den chansen. Du är skyldig till att pensionärerna har högre skatt. Sen kommer du ut och berättar att du vill ta bort den här skatten. Det är hyckleri, sade Jonas Sjöstedt.