Bråk om kärnkraft tände debatt

2:01 min

Partiledardebatten i TV4 slutade i ett bråk om kärnkraften. Alliansen anklagar nu S-ledaren Stefan Löfven för att inte uppföra sig statsmannamässigt.

I debattens slutskede ville alliansledarna ha besked om vad en rödgrön regering tänker göra med kärnkraften. Löfven upprepade att det behövs en blocköverskridande överenskommelse och en analys av framtidens energibehov.

Centerledaren Annie Lööf var förberedd på det. Hon plockade fram en energianalys av Energimyndigheten och gick fram till Löfven för att lämna över den.

Det fick S-ledaren att protestera och hålla upp handen avvärjande.

– Det är bara käbbel. Du kan behålla den där, sade Löfven.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tyckte att Löfven var "löjlig". Han pekade på att Löfven sagt sig vilja samarbeta över blockgränsen, men nu inte ens ville ta emot ett papper av Lööf.

Löfven ansåg å sin sida att alliansledarna var "oseriösa". Händelsen orsakade snack bland partiledarna efter sändningen.

Lööf tycker att Löfven bar sig märkligt åt när hon försökte ge honom rapporten.

– Då vägrade han att ta emot den och gav mig en knuff. Jag tror att man ser här att Stefan Löfven inte är statsmannnamässig när han inte ens kan ta emot en rapport som han efterfrågat under lång tid, säger Centerledaren.

Lööf gjorde också en mer skämtsam kommentar och anspelade på Löfvens gamla kampsportkunskaper.

– Jag trodde att jag skulle få ett jiujitsu-grepp där, säger hon.

Även Reinfeldt var kritisk mot S-ledarens uppträdande:

– Jag tror att vi i kväll såg hur socialdemokratins maktmän beter sig.

Så här säger Stefan Löfven om incidenten:

– Det var inte så farligt. Jag tyckte att det var lite ungdomsförbundsfasoner. Jag har läst den där rapporten. Det är ju inte i det det sitter utan i den politiska mognaden att faktiskt kunna diskutera Sveriges långsiktiga energibehov, säger han.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill stänga två kärnkraftsreaktorer under nästa mandatperiod. Det vill inte Löfven, som dock står fast vid partiets kongressbeslut om att kärnkraften ska avvecklas. Alliansen har däremot öppnat för att gamla reaktorer ska kunna ersättas med nya.

– En röst på er är en röst på mer kärnkraft och avfall under hundratusen år i Sverige, sade Romson till Alliansen.