Sega förhandlingar om Nationalarenan

2:36 min

Förhandlingarna om att lämna över driften av förlusttyngda Friends Arena till ett franskt bolag drar ut på tiden. Nationalarenan fortsätter dessutom att blöda kraftigt ekonomiskt även i år.

I Solna stad, som är en av delägarna, är det få som vet hur förhandlingarna går.

Solnabon Ingrid Blideman är förvånad över att affären inte är klar ännu.

– Ja, jag trodde att det var klart. Det är nog den information jag fått i alla fall, säger Ingrid Blideman.

Det var i mars i år efter att Ekot rapporterat om arenans dåliga ekonomi som två av delägarna, Solna Stad och Svenska fotbollförbundet, höll presskonferens för att berätta att det var så gott som klart att det franska bolaget Lagardère ska ta över driften av Friends Arena vid årsskiftet.

Ett lugnande besked för alla som upprört sig över att arenan kostat fotbollsförbundet över 200 miljoner kronor i förluster och över 100 miljoner kronor för Solna Stad.

Men nästan ett halvår senare råder fortfarande stor ovisshet kring affären som inte är slutförd. I Solna är oppositionen frustrerad över tystnaden kring förhandlingarna.

– Vi står inför ett val på söndag och vi har ingen information om vem som ska ta över driften. Vi kommer ha en stor utmaning att hitta en aktör som är villig att ta de här riskerna, säger Arne Öberg, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Men kommunstyrelsens ordförande, moderaten Pehr Granfalk, tycker inte att det finns något skäl att vara orolig för att ingen ska vilja ta över driften av nationalarenan.

– Jag är väldigt säker på att driften kommer att tas över av Lagardère, men om det blir första januari eller någon månad tidigare eller senare vet jag inte.

Hur går förhandlingarna?

– Vi hade hoppats på att de skulle gå lite fortare men det är över tusen avtal att hantera.

Risken finns att 2014 blir ett ännu sämre år för arenan än 2013 eftersom det varit svårare att boka in evenemang under arenans andra år. I fjol gick driften med 225 miljoner kronor i förlust. Även verksamheten under 2015 påverkas av att förhandlingarna med Lagardère drar ut på tiden.

– Vi hamnar i en situation där vi inte riktigt vet vad som händer inför nästa år. Vi försöker arbeta som vanligt men det är självklart så att personalen undrar och är orolig, säger Thomas Perslund, vd för Sweden Arena Management som driver Friends Arena.

Bolaget ägs till en tredjedel av Svenska Fotbollförbundet och till en sjättedel av Solna Stad. Övriga ägare är Fabege, Peab och Jernhusen.