Utredningen av dödsskjutningen i Nyby drar ut på tiden

2:05 min

Utredningen kring polisens agerande när en 34-årig man sköts till döds i Uppsala mitt i ett bostadsområde av polisen i våras - drar ut på tiden. Det beror på att besked dröjer från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, om bland annat de inblandade kulorna och vapnen.

Tore Olsson, laboratoriechef på SKL, konstaterar att det skjuts en hel del i landet - och att man inte hinner med:

– Som du vet skjuts det en hel del i det här landet och alla vill ha mer av resurserna som finns. Då kan det bli i de här ärenden där vi inte har någon frihetsberövad och man kanske har ganska god koll på vad som har hänt får vänta, säger Tore Olsson, laboratoriechef vid SKL.

Det var på småtimmarna den 8 april som Mesut Sahindal - Fadime Sahindals bror - sköts av polis utanför sin mammas hus i Nyby i Uppsala. Det här efter att han ska ha hotat polisen med knivar. I förhör har de tre poliser som var på plats alla sagt att de skjutit  - men att de inte vet vem av dem som träffade i huvudet.

Nu fem månader senare - har Riksenheten för polismål inte fattat beslut om någon av poliserna ska åtalas - eller om utredningen ska läggas ned.

Chefsåklagaren Håkan Roswall som håller i utredningen vill inte intervjuas på band. Men säger att inte alls är nöjd eftersom att för de anhöriga och för de poliser som är involverade så är det naturligtvis jobbigt att behöva vänta.

Det han själv väntar på är alltså olika analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Bland annat om vilket tjänstevapen som avlossat det dödande skottet.

Nu börjar åklagaren bli otålig. I ett tidigare fall dröjde besked i 1,5 år. För att det inte ska hända igen, har Håkan Roswall bett be sin chef att trycka på SKL så att de prioriterar upp fallet.

SKL:s Tore Olsson säger att högarna växte när flera vapenanalysspecialister slutade för ett par år sedan. Nu har man lärt upp  ny personal å hoppas kunna ge snabbare svar när man kommit ikapp:

Hur ser du på det här att anhöriga och poliser får gå och vänta?

– Ytterst beklagligt.

Det kan ta hundratals dagar för vapenanalys - hur rimligt är det?

– Nej det är absolut inte rimligt. Generellt sett skulle jag säga jag vilja att vi hade handläggningstid på 20-30 dagar.