Marcus Ericsson: ”Har varit en tuff första säsong”

6:36 min

Han tror på en fortsättning i Formel 1 och tänker vara en etablerad förare i motorsportens tungviktsklass om fem år. Sveriges främste förare, Marcus Ericsson, låter sig inte nedslås av årets tuffa säsong i en bil som inte är konkurrenskraftig.

Idag var han på besök i Örebro och körde en F1-bil mitt inne i stan, som var avspärrad ungefär som om man väntade presidentbesök från USA.

– Det är jättehäftigt att få köra här, mitt inne i centrala Örebro, sa Marcus.

Han rattade en Caterham av 2010 års modell med den gamla V8-motorn som verkligen låter som en F1:a och körde bara något kvarter från den skola han gick i på gymnasiet men som han sällan besökte. För på den tiden styrde han racerbilar i Japan.

Efter flera år i GP2-cirkusen tog han i vintras steget upp i motorsportens tungviktsklass, formel 1. Men han kom till en säsong med många nyheter i klassen. Mycket av F1-reglementet gjordes om och det är också en del i att hans - med formel 1-mått mätt - fattiga stall har haft svårt att få till det. Det har varit frustrerande för Marcus som i hela sitt racingliv alltid haft som mål att ta pole position och vinna race.

– Jag har fått ställa om mentalt, säger Marcus. Bara att gilla läget.

Hans stab av rådgivare runtom, med Eje Elgh i spetsen, jobbar hårt för att det ska bli en fortsättning i formel 1. Och Marcus uttrycker sig just så - en fortsättning i formel 1, inte en fortsättning i just Caterham.

– Vi har en bra relation med Caterham, men det gäller att hålla alla dörrar öppna och visa resultat i dom sex tävlingar som återstår. Stallcheferna tittar inte bara på placeringarna i loppen, det kan handla om att vara 20:e men ha presterat jämna varvtider. Eller att ta chansen när man får den, ungefär som när jag blev elva i Monaco och tangerade Caterhams bästa resultat någonsin.

Säger 24-åringen från närkeslätten och tillägger:

– Om fem år ska jag vara etablerad i formel 1!