Nazister demonstrerade i Sundsvall utan tillstånd

Det blev oroligt i Sundsvall på lördagen när nazistiska Svenska motståndsrörelsen dök upp och delade ut flygblad. Polisen valde att låta demonstrationen hållas, men omhändertog en annan person för att ha stört ordningen.

Det var när Svenska motståndsrörelsens representanter höll ett anförande och delade ut flygblad på torget i Sundsvall som stämningen blev dålig.

Själva anförandet ska ha varit ”lugnt och stillsamt”, enligt polisen. Demonstrationen uppskattades dock inte av människor på torget vilket skapade oro, men ingen kom till skada.

– Det har varit oroligt och en person omhändertogs för att han störde den allmänna ordningen. Det var inte en person som hörde till gruppen, säger Magnus Hamstig, vakthavande befäl vid polisen.

Drygt tio poliser fanns på platsen och fler kallades in när det blev stökigt. Ändå valde polisen alltså att inte ingripa mot demonstrationen, som hade åtta deltagare.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är en stark lag. Vi tyckte det var mindre kränkande för alla – och en mindre påfrestning – att låta dem hålla sin demonstration och lagföra dem efteråt, säger Magnus Hamstig.

En anmälan om brott mot ordningslagen har skrivits till följd av att demonstrationen saknade tillstånd.