Stor demonstration mot antisemitism i centrala Berlin

1:39 min

Under söndagen genomförs en demonstration mot antisemitism i centrala Berlin. Frågan har fått stor uppmärksamhet i Tyskland den senaste tiden, och landets förbundskansler Angela Merkel är huvudtalare vid demonstrationen.

Många judar i Tyskland och Europa har under året, särskilt sedan Gazakriget i somras, märkt av en hårdare attityd med angrepp mot judar i Tyskland. Detta har i sin tur uppmärksammats stort i tyska medier.

– Å hela den tyska regeringens vägnar fördömer jag alla former av judefientlighet å det skarpaste, sade förbundskansler, Angela Merkel, inför tusentals demonstranter vid Brandenburger Tor under söndagseftermiddagen.

Under parollen "Ta ställning. Aldrig mer judehat" anordnade det judiska centralrådet i Tyskland demonstrationen mot antisemitism. Flera av de övriga tyska toppolitikerna var på plats, bland annat presidenten Joachim Gauck.

Merkel sade att den som missbrukar demonstrationer, där legitim politisk kritik mot Israel eller någon annan regering förs fram för att uttrycka sitt hat mot andra människor och mot judar, den personen missbrukar vår så värdefull yttrandefrihet sa Merkel.

Diskussionen om antisemitismen i Tyskland kan vara på väg att öka tog ny fart i somras när det under demonstrationer mot Israel under kriget i Gaza öppet användes slagord som t ex Judesvin utan att polisen ingrep.

Men även misshandeln av en rabbin på öppen gata i Berlin 2012, och brandattentatet mot en synagoga i staden Wuppertal i västra Tyskland för en tid sedan, har också väckt stor upprördhet.

Många judar i Tyskland vittnar numera om att de känner sig mer osäkra och oroliga för att öppet uttrycka sin tro. Sharon Kassas hade kommit den långa vägen från Stuttgart i södra Tyskland för att demonstrera-

– Jag har läst kommentarer på nätet som att Hitler hade rätt, och judar dödades för att vi skulle vara dåliga människor. Sådant gör mig rädd att det kan komma tillbaka på allvar här, säger hon.

På plats i Berlin möter Ekot även Tors Eddeke, som åkt från Düsseldorf i västra Tyskland för att visa sitt stöd för nutidens judar i Tyskland.

- Vi i Tyskland har ett särskilt ansvar för att leda diskussionen i de här frågorna i hela Europa säger Tors Eddeke.