Framgång för Sverigedemokraterna

9:06 min

Sverigedemokraterna gör ett mycket starkt val och går kraftigt framåt hos väljarna. Med 12,9 procent av rösterna blir SD tredje största parti och vågmästare i riksdagen.

Prognosen visade tidigt på ett rekordval för Sverigedemokraterna, som enligt SVT:s vallokalsundersökning skulle få 10,5 procent. I valet 2010 fick de 4,8 procent, men nu landade man till slut alltså på 12,9.

– Det betyder väldigt mycket men det viktiga för vår del är att bibehålla och förstärka vår vågmästarposition, säger Björn Söder (SD), partisekreterare, till Ekots Katarina Helmerson som bevakar partiets valvaka.

Får ni något att säga till om?
– Vi vet ju inget om hur de andra partierna kommer att hantera det här. Min utgångspunkt är att vi ska ta ansvar för det här, men då måste även de andra partierna göra det, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– Förr eller senare måste man förhålla sig till oss.

Åkesson spekulerar också kring att Moderaternas situation, där Fredrik Reinfeldt meddelar att han avgår till våren, kan göra att attityden gentemot SD kan komma att förändras.

– Vi har sett undersökningar om de moderata väljarna, moderata kommunalråd som ställer krav. Man kan tänka sig att man nu börjar tänka på hur man ska få tillbaka regeringsmakten och då måste man förhålla sig till att vi är vågmästare, säger Jimmie Åkesson.