VAL 2014

Marcus Molinder (SD): Vi ska driva vår politik som vi lovat väljarna

2:17 min

Sverigedemokraterna har ökat med sammanlagt 21 mandat i Västernorrlands kommuner och i landstinget. Men partiet förlorar samtidigt inflytande där de haft det i form av vågmästarroll, som i Sundsvall. 

Sverigedemokraterna växer i Västernorrland men ser ut att få mindre makt. Hur ser du på det här valresultatet? Diskutera!

– Vi får ju se vilka partier som ger oss stöd i frågorna eller inte men vi kommer att driva vår politik som vi har lovat väljarna, säger Marcus Molinder.

Vid valet 2010 fick Sverigedemokraterna mandat i flera kommuner där det visade sig att det inte fanns aktiva förtroendevalda att fylla alla stolar med, men det borde inte bli något problem den här gången, tror Marcus Molinder.

– Som det ser ut just nu så kommer vi nog ha personer som täcker alla platser, men det återstår att se, jag vet inte till hundra procent hur det ser ut just nu, men vi har personer som har koll på det där också.

Tiden innan valet fick flera företrädare för Sverigedemokraterna runt om i landet lämna partiet efter att tidningen Expressen avslöjat att de uttryckt sig rasistiskt och olämpligt i kommentarer på olika sidor på nätet, däribland en av politikerna på Sverigedemokraternas lista i Sundsvall och landstinget.

Hur viktigt är det för er lokalt att kontrollera att de ledamöter ni tänker sätta i de här församlingarna har ett så att säga "fläckfritt förflutet" när det gäller sådana saker?

– Fläckfritt förflutet tror jag inte att någon har, men granskningen sker på riksplanet där alla går igenom samma granskning och vi i kommunföreningarna litar ju naturligtvis på det, men ibland slinker sådant här igenom och det är naturligtvis beklagligt att vissa människor har sådana åsikter. Men det är ingenting vi lokalt kan påverka mer än att vi tar tag i problemet när det uppstår, säger Marcus Molinder.

Har ni inget ansvar lokalt för att kontrollera sådant?

– Vi har ju naturligtvis ett ansvar för att se till att de som vill kandidera är lämpliga kandidater och det tycker jag även att vi har gjort, som när det har dykt upp de här kommentarerna från en av våra kandidater här lokalt och det är beklagligt, det är ingenting som den här personen har gett uttryck för och som vi har vetat om överhuvudtaget, säger Marcus Molinder.