Lägst valdeltagande i Botkyrka

Botkyrka är den kommun i Stockholms län där minst andel utnyttjade sin rösträtt. Valdeltagande har till med minskat jämfört med förra valet.

I hela Stockholms län var valdeltagandet 82,2 procent, och i hela riket 83,3 enligt Valmyndigheten. MEn i Botkyrka var det bara 68,4 procent som röstade i kommunalvalet, vilket är en minskning med 2,1 procent jämfört med valet 2010.

– Det här måste vi ta reda på vad det beror på. Det är otroligt viktigt med ett högt valdeltagande,  säger Katarina Berggren (S) kommunalråd i Botkyrka.

Det sjunkande valdeltagandet kommer lite som en överraskning med tanke på kommunens stora ansträngningar inför valet att få medborgarna att ta sig till valurnorna.

– Vi har haft samhällsinformatörer, men det har inte räckt iallafall, säger Katarina Berggren (S).

Vad tror du det beror på?

– Dessvärre är det många som inte har kunskap om att det är val, eller att man faktiskt har rösträtt. Det där är något vi behöver utveckla, hur vi inför valet talar om får människor att "du har rörsträtt och du behöver använda sin rösträtt också".

Av de botkyrkabor som ändå gick till vallokalen igår röstade 35,3 procent på Socialdemokraterna, 16,1 på Moderaterna 10,2 på Miljöpartiet, 8,8 procent på Tullingepartiet, 7,7 på lokala Tullingepartiet, 7,1 på Vänsterpartiet, 5,2 på Kristdemokraterna, 4,8 procent på Folkpartiet, 2,2 på Centerpartiet och 2 procent på Botkyrkaprtiet.