Helt nytt politiskt läge i Sverige

3:49 min

Den oklara parlamentariska situationen och regeringsförutsättningarna är en helt ny situation för Sverige, säger Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare och professor vid Göteborgs Universitet, till Radio Sweden.

– Det är ett helt nytt politiskt läge i Sverige i dag som det är svårt att hitta någon motsvarighet till tidigare. Vi tycks gå mot en situation där vi får en minoritetsregering som har en svagare ställning och svagare parlamentariska förutsättningar än vad en regering i Sverige har haft någon gång tidigare, säger Ulf Bjereld, socialdemokratisk professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Valresultatet ger de tre rödgröna partierna preliminärt 158 mandat mot 142 för alliansen och 49 för vågmästarna Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ju under valrörelsen sagt att han i första hand vill bilda regering med Miljöpartiet, men att han också kan tänka sig andra partier som Vänsterpartiet och möjligen också något borgerligt parti för att få ett stabilt regeringsunderlag i riksdagen.

– Jag ska inleda samtal med Miljöpartiet, som jag hela tiden har sagt är en naturlig samarbetspartner, men handen är utsträckt också till andra demokratiska partier som vill göra sitt bästa för att ta ansvar för Sverige. Vårt land är för litet för konflikter. Men jag vill också ha sagt att även om Sverigedemokraterna nu har fått ett högre röstantal, så kommer inget samarbete att ske med dem, sa Stefan Löfven i sitt tal på valnatten.

Men det troligaste är att Socialdemokraterna bildar en minoritetsregering, anser Ulf Bjereld.

– Jag är övertygad om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att regera tillsammans. Sedan är det en öppen fråga om Vänsterpartiet kommer att ingå i en sådan regering eller ej. Vad gäller Folkpartiet och Centerpartiet så tror jag att de inledningsvis kommer att säga nej till regeringsmedverkan. Det är inte trovärdigt för dem att gå från ett block där man varit i skarp polemik med Socialdemokraterna och bara efter valnatt sätta sig i samma regering. Vill Stefan Löfven ha med FP och C så får han nog vänta ett tag in i mandatperioden. 

Ett fortsatt allianssamarbete med ett eget budgetförslag i riksdagen i höst kan ju med stöd av Sverigedemokraterna stoppa en rödgrön budget. Är det troligt?

– Ja den möjligheten finns, men det krävs att Sverigedemokraterna aktivt röstar ja för alliansens budget. Det skulle innebära att Sverigedemokraterna stödjer utgiftsförslag på många miljarder kronor för flyktingmottagning och invandringspolitik som går stick i stäv med den invandringspolitik som de själva vill föra. Jag har väldigt svårt att se att Sverigedemokraterna med trovärdighet för sina egna  väljare skulle välja att stödja en sådan budget. 

Moderaterna och Fredrik Reinfeldt har lett alliansen under åtta år. Till våren avgår Reinfeldt också som moderatledare. Kan detta innebära en försvagning och uppluckring av alliansen?

– Det skulle kunna vara så. Å ena sidan har de borgerliga partierna med allianssamverkan lyckats hålla ihop i åtta års tid och suttit i obruten regeringsställning under den perioden, och det är en väldigt stor framgång. Det talar ju för att de vill fortsätta allianssamarbetet. Det som däremot talar mot är att Moderaterna är så kraftfullt försvagade. Vi vet inte hur Moderaterna kommer att hantera den uppkomna situationen. Ett starkt valnederlag och att man blir av med sin kanske starkaste partiledare någonsin, säger Ulf Bjereld, statsvetare och professor vid Göteborgs universitet.