Statsvetare: Isolering kan stärka SD ytterligare

4:25 min

Allting tyder på att Sverigedemokraternas politiska isolering kommer att fortsätta. Men det kan stärka partiet långsiktigt, säger statsvetaren Karl Loxbo.

När partiledaren Jimmie Åkesson intog scenen på partiets valvaka sent på söndagkvällen kunde han utropa sitt parti som valets stora vinnare. SD mer än fördubblade sitt väljarstöd till nästan 13 procent.

– Vi sa att vi skulle bli absolut vågmästare. Att inget annat parti, åtminstone inte Miljöpartiet, skulle kunna hoppa över till det borgerliga blocket för att blockera ut oss. Vi är absolut vågmästare nu. Vi sa, Sverigevänner, att vi skulle fördubbla vårt stöd. Sverigevänner, vi har dubblat vårt stöd och mer därtill. Och vi sa, Sverigevänner, och det här börjar bli lite tjatigt, men jag kommer aldrig tröttna på detta, vi sa att vi skulle bli tredje största parti och nu är vi tredje största parti, sa Jimmie Åkesson inför jublande anhängare.

I opinionsmätningarna före valet hade Sverigedemokraterna gått upp till 9-10 procent, jämfört med förra valets 5,7 procent, men att man skulle nå så högt som 12,9 procent överraskade många. Men Karl Loxbo, docent i statvetenskap på Linnéuniversitet i Växjö, är inte förvånad. Opinionsmätningar visar att fler i väljarkåren har börjat tycka att migrationspolitiken är en viktig politisk fråga, konstaterar han.

– Det är inte förvånande om väljare nu, som mätningar har visat, börjar beteckna den här frågan som viktig. Då är det inte konstigt att ett parti som sin enda och viktiga fråga når framgångar när alla andra partier positionerar sig åt rakt motsatt håll, säger Karl Loxbo.

Sverigedemokraterna har under senare år ägnat mycket tid åt att försöka bredda sig politiskt. Till det här valet drev man till exempel frågan om rätt till heltid i offentlig sektor, och slopad extraskatt för pensionärer. Men det är invandringsfrågan som skapat Sverigedemokraternas framgång, säger Karl Loxbo, som ägnat mycket tid åt att studera partiet.

Från övriga partier i Sverige har man valt strategin att politiskt isolera Sverigedemokraterna. Många har pekat på erfarenheterna från länder som Danmark och Norge, där etablerade partier börjat samarbeta med högerpopulistiska partier och plockat upp deras politiska idéer. Det här har inte försvagat de här partierna utan tvärtom normaliserat deras åsikter i samhällsdebatten.

För att utestänga SD från inflytande i deras viktigaste politiska fråga inledde alliansregeringen under mandatperioden ett migrationspolitiskt samarbete med det mest flyktingvänliga partiet, Miljöpartiet. Men den här strategin har inte heller fungerat särskilt bra, säger Karl Loxbo.

– Nu finns det inte jättemycket data på det. Men de studier som jag har gjort indikerar att till exempel den här överenskommelsen mellan alliansen och Miljöpartiet har öppnat upp för SD-sympatier och slutligen röstning inom grupper som aldrig tidigare tänkt sig att rösta på det här partiet. Och det man tenderar att negligera från etablerade partier i det här sammanhanget är att väljarna har kritiska uppfattningar här, säger han.

Alla partier fortsätter att utesluta Sverigedemokraterna som samarbetspartner. Men ska till exempel Stefan Löfven som statsminister hitta majoriteter i riksdagen måste han söka stöd över blockgränsen, och det kan leda till att politiken trycks ihop i mitten. Att skillnaden mellan höger och vänster minskar. Och det i sin tur kan gynna Sverigedemokraterna ytterligare, säger Karl Loxbo.

– Som professor Sören Holmberg sa i SVT:s valvaka igår, att risken är att SD framstår som det enda oppositionspartiet. Jag tror att det är en högst påtaglig risk, om man fortsätter med den här isolerande strategin. Nu vet jag inte om förhandlingar heller är en utväg, så det bästa sättet att beskriva det här ur mitt vidkommande är ett Moment 22 helt enkelt. Jag har ingen bra lösning på det.

Moment 22. Vad menar du?

- Hur man än gör i den här situationen, så kommer det inte vara särskilt trevligt för etablerade partier. Risken är (i valet) 2018 att det här är en liten siffra, säger statsvetaren Karl Loxbo.