Fannys och Annas vardagssallad med korn, valnötter, mynta och persilja

 "Den här salladen gör vi så ofta att den blivit en stapelvara i våra kök. Har man bara färdigkokta korn på lut så går den på ett kick att sno ihop. Prova den till stekt halloumi, till en bit smakrik korv, till hemlagad färskost eller med smulad chèvre eller feta ... Gärna med en klick örtsalsa eller pesto dessutom. Det här är själva basen, men har vi kokta små puylinser och/eller rostad paprika hemma brukar de också åka i. Prova gärna varianten med avokado och koriander också."

Fför 3–4 behövs: ca 4 dl kokt emmer eller matdinkel/spelt
ca 1 1⁄2 dl valnötter
generöst med bladpersilja
lite mindre av mynta
riktigt god olivolja
pressad citronsaft
milt flingsalt
gärna lite aji verde (grön chili i olja) också gott i
kokta puylinser rostad paprika i bitar eller granatäppelkärnor

Koka kornen enligt grundreceptet och låt dem svalna. Eller ta fram redan färdigkokta korn ur kylen, men låt dem i så fall stå framme en stund i rums- temperatur (de är inte lika roliga helt kylskåpskalla). Hacka valnötterna grovt. Hacka även bladpersiljan (här är det gott med mycket persilja, så snåla inte) och gärna också lite färsk mynta.

Blanda allt i en skål. Ringla över god olivolja, och smaka av med pressad citron och flingsalt. Ibland smaksätter vi dessutom med lite mild grön chili i olja, aji verde. Mycket gott och salladen får då ett milt men härligt sting. variant med linser, koriander och avokado Hoppa över valnötter, persilja och mynta och blanda i stället den kokta emmern med ungefär lika stor del kokta puylinser. Smaksätt med lite fint hackad grön chili eller aji verde, olivolja och flingsalt. Vänd sist ner hackad koriander och toppa med avokado i kuber.

<!– outerContainer -->