Moderaterna kan gå tillbaka till sina ideologiska rötter

4:50 min

Moderaterna är valets stora förlorare, och för partiet innebär regerings-och valförlusten att man måste söka delvis nya vägar i politiken, säger statsvetaren Mikael Sandström.

Moderaterna tappade nästan 7 procentenheter jämfört med valet 2010, till drygt 23 procent. Många partier i en sådan situation försöker återvända tillbaka till rötterna, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

– Och skulle det hända Moderaterna så skulle man ju gå tillbaka längre ut åt höger. Det finns ju ett sug efter att gå tillbaka till de ideologiska rötterna. Men det har ju inte varit en framgångssaga när det gäller att hämta stora röstmängder att göra det - men det kanske är en av de möjliga vandringsvägarna helt enkelt. 

Moderaterna har tappat stort både till Socialdemokraterna men främst till Sverigedemokraterna. Kommer Moderaterna att närma sig Sverigedemokraterna nu för att återta väljare?

– Nej, det är efter detta val i alla fall. Vad som är längre fram, i framtida val, är svårt att säga, men att Moderaterna skulle söka någon sorts samarbete med Sverigedemokraterna nu - det känns ju helt osannolikt. 

Fredrik Reinfeldt har ju lyckats med det som ingen borgerlig partiledare lyckts med i modern tid - att hålla ihop en borgerlig regering i hela åtta år. En bedrift han är ensam om.

– Han har uppenbarligen haft en god hand med de andra partiledarna. De har hittat sätt att reda ut de skillnader som faktiskt förekommit mellan partierna. Men man ska lägga märke till att det är enklare att göra det om man sitter på en vinnande häst än om man hamnar i opposition. Nu blir det för alla borgerliga partier som gått dåligt att hitta sätt för att komma fram med sin politik och hitta tillbaka väljare. Det hade varit mycket svårare om Fredrik Reinfeldt suttit kvar att behålla alliansen i något som ser ut som dess nuvarande form.

Vilken väg är det troligt att Moderaterna tar nu. Högerut eller stanna kvar i mittfältet?

– Det är två krafter som verkat åt motsatt håll kan man säga. För det första är det nog många moderater som upptäckt att det är ganska trevligt att ligga där i mitten med många fler röster att hämta. Men om man tittar ut historiskt i Europa till exempel så söker man sig inte sällan till sina ideologiska rötter när man drabbats av en sådan här valförlust. Det kan leda till omvälvande förändringar, och i vissa fall ökenvandringar. I England sökte sig Labour och Tory till vänster respektive höger ut ganska lång tid och hade svårare att hitta väljare tills man kom tillbaks till mitten igen. 

Det finns i opinionsundersökningar stora grupper som skulle vilja se en samverkan mellan moderater och socialdemokrater. Varför verkar det uteslutet? 

– Det är inte bra att de stora naturliga antagonisterna på den politiska arenan samarbetar på det sättet. Då får man ingen trovärdig opposition längre. Det kan göra att väljarna tycker att ingen lyssnar på de små partierna, som inte får något alls att säga till om, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.