Sverigedemokraterna näst störst i Hässleholm

1:29 min

I Hässleholm är Moderaterna kommunvalets stora förlorare. De nästan halverar sitt resultat, medan Sverigedemokraterna blir valets stora vinnare och blir näst största parti. Det skapar en oklar politisk situation hur kommunen ska styras de kommande fyra åren.

Grafik: Valresultatet i Hässleholm

Gårdagens valresultat betyder att den borgerliga fyrklövern med samarbetspartierna Miljöpartiet och Folkets Väl som styrt kommunen inte behåller sin majoritet. Det beror främst på att Moderaterna tappar nästan hälften av sina väljare och att Sverigedemokraterna som är valets stora vinnare går från runt 14  till nästan 23 procentenheter jämfört med valet för fyra år sedan.

I Tyringe som ligger i Hässleholms kommun röstade nästan var tredje person på Sverigedemokraterna. Där är flera hässleholmsbor missnöjda med resultatet:  

- Jag är inte så nöjd med resultatet för jag stöttar inte Sverigedemokraterna, säger en väljare som erkänner att han röstade på Vänsterpartiet.

En annan var nöjd över att det gick bra för både Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men tycker att segern smakar lite bittert:  

- Det blev ju inte som jag hade räknat med. Tyvärr fick Sverigedemokraterna lite för hög procent. Annars  så tycker jag det var bra att det rödgröna blocket tog makten.

Men flera personer, däribland Sonny Persson som röstade på Sverigedemokraterna var nöjda med valresultatet:

 - Jag tycker det var bra så att de andra partierna fick en tankeställare, för vi måste ta upp invandringen. säger han.

 I Tyringe får Sverigedemokraterna nästan var tredje röst. Vad beror det på?

 - Du ser ju på hur samhället ser ut, allt är ju tomt, fabriker och allting va. Här är ingen som är emot invandrarna, men vi har inga jobb i Tyringe. Hur ska vi då ha jobb till ännu fler?, säger han.

Som det ser ut nu blir det Socialdemokraterna som i första hand kommer att försöka bilda en majoritet tillsammans med de andra partierna i Hässleholm för att lösa det oklara politiska läget som råder i kommunen.