Lyckat med bin i Visbys ruiner

1:43 min

Intresset för bikuporna i kyrkoruinerna i Visby innerstad har varit stort, säger Mikael Qwiberg som tagit initiativet till att placera bikupor på taken till tre ruiner och i självaste domkyrkans torn.

- Jag har bara fått positiva reaktioner, folk är intresserade och vill veta mer och det har faktiskt ringt folk och undrat om jag inte kan sätta upp kupor på fler ställen.

Först ut att få bikupor var St Lars ruin, som fick sina förra året. Efter det har både S:t Nikolai och S:t Clemens och Visby domkyrka också fått nya surrande invånare.

Nu är det också dags att ta hand om årets sista honung, vilket kräver att man klättrar genom trånga gångar i yttermurarna på de medeltida kyrkoruinerna. Alla bikupor sitter nämligen högt upp. Till kupolen på S:t Lars ruin är det till exempel tolv meter. Men bina trivs eftersom de har sina kupor intill den skyddande muren. Mikael Qwiberg är också nöjd med att allt fungerat bra, med friska bin som producerar välsmakande honung, även om det hittills inte ger så mycket eftersom bisamhällena är så unga.

- Lite mer honung till nästa år kommer det nog bli, och det är inte svårt att bli av honungen. Det är snarare så att jag inte har tillräckligt, konstaterar Mikael Qwiberg.